Stalno ste iscrpljeni od posla? Možda ste na putu do 'sindroma izgaranja'

Stalno ste iscrpljeni od posla? Možda ste na putu do 'sindroma izgaranja'

'Burnout sindrom' ili 'sindrom izgaranja' je stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom.

To se događa kada osoba osjeti preplavljenost, emocionalnu iscrpljenost i nesposobnost ispunjenja stalnih zahtjeva. Kako se stres nastavlja, osoba počinje gubiti interes i motivaciju koja ju je dovela od preuzimanja određene uloge na samom početku. Neki 'burnout' nazivaju bolešću modernog doba. 

Ako se zbog stalnog stresa osjećate bespomoćno, razočarano i potpuno iscrpljeno, možda ste na putu do 'burnout sindroma', odnosno 'sindroma izgaranja'. Kada se to dogodi, problemi izgledaju nepremostivi, sve izgleda tmurno i negativno, a posebno je teško prikupiti snagu za nove izazove. 

'Burnout sindrom' smanjuje produktivnost i iscrpljuje energiju te ostavlja na osobu osjećaj bespomoćnosti, beznadnosti i ogorčenosti. Osoba se osjeća kao da nema više što dati te da više nema smisla truditi se kako bi napredovala. 

Nezadovoljstvo uzrokovano izgaranjem može ugroziti vaš posao, odnose i zdravlje. No, prepoznavanjem ranih simptoma možete poduzeti korake kako biste to spriječili. 

Naime, stresne situacije aktiviraju kortizol (hormon stresa) koji utječe na stvaranje tzv. negativnog afekta koji uključuje uznemirenost i negativne emocije. Istovremeno, dolazi do promjena imunoloških funkcija te neuroendokrinih promjena koje mogu rezultirati različitim zdravstvenim ishodima. Stoga je na ‘sindrom izgaranja’ nužno reagirati odmah kako bi se negativne posljedice spriječile ili barem umanjile.


Izvor: večernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.02.2021.