Zašto nitko ne želi u zanatlije, iako se može dobro zaraditi?

Zašto nitko ne želi u zanatlije, iako se može dobro zaraditi?

Unatoč traženjima poslodavaca i gospodarstvenika, ni u ovoj školskoj godini nije došlo do većih promjena u upisnim kvotama

Posljednjih je godina Hrvatsku s jedne strane zahvatio masovni val iseljavanja radno sposobnog stanovništva, a s druge porast većih i manjih investicija pa je očit nedostatak kvalitetnih majstora.

Investitori i kućanstva ostaju uskraćeni za usluge sitnih popravaka i sanacije kvarova, a kad im se posreći pronaći majstora, onda se kasni s radovima, a nije rijetkost da ono što je napravljeno na kraju nije dobro izvedeno, a masno je naplaćeno.

Za kvalitetne majstore postoje liste čekanja. Sve su to razlozi zbog kojih se sve češće čuje da meštri bolje zarađuju od kirurga. Nisu više rijetki ni slučajevi da obrtnici odbijaju poslove jer ne mogu pronaći adekvatnog radnika, a bez njih ne mogu ispuniti ni ugovorene obveze.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš napominje da, unatoč traženjima poslodavaca i gospodarstvenika, ni u ovoj školskoj godini nije došlo do većih promjena u upisnim kvotama, pa je i ove godine svaki četvrti upisani učenik – gimnazijalac.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji među strukovnim školama još uvijek nemamo ni jednu na ljestvici 20 najpoželjnijih strukovnih škola u Hrvatskoj, dok istovremeno na popisu gimnazija imamo čak tri predstavnice. Hrvatska gospodarska komora zalaže se za jače povezivanje tržišta rada i obrazovanja, odnosno obrazovnih politika i potreba našega gospodarstva, uz uvođenje dualnog obrazovanja, kako bi se osigurao kvalitetan kadar i sve potrebne struke na tržištu. Jedna od tih aktivnosti je i akcija "Posjeti tvrtku – upiši struku", koju je HGK ŽK Split prošle godine pokrenuo i uspješno proveo s partnerima. Organizirali smo posjete učenika završnih razreda osnovne škole tvrtkama iz djelatnosti koje se susreću s problemom nedostatka radne snage – ističe Tomaš.

Iz Hrvatske obrtničke komore ističu da je odlazak kvalitetnih majstora u inozemstvo višestruk gubitak, jer su uloženi resursi u njihovo obrazovanje te ostajemo bez kvalitetnog kadra, tako da je nužan rad na zadržavanju dobrih majstora. Niz godina upozoravaju i na sivu zonu.

U HOK-u drže da je jedan od razloga za nedostatak adekvatnih majstora to što sustav strukovnog obrazovanja ne prati potrebe suvremenog tržišta rada. Nedostaje radnika u preradi metala, obradi drveta, auto-strukama i u različitim servisnim, instalaterskim te drugim uslužnim djelatnostima, a za one u ugostiteljstvu, turizmu, građevinarstvu i prometu odavno znamo.

Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, napominje da je nedostatak radne snage postao sustavni problem, jer se nije na vrijeme uvidjela njegova važnost.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Slobodne Dalmacije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 07.10.2020. / slobodnadalmacija.hr