Visoke plaće u Švicarsku privlače sve više prekograničnih radnika

Visoke plaće u Švicarsku privlače sve više prekograničnih radnika

U samo godinu dana broj prekograničnih radnika zaposlenih u Švicarskoj porastao je za gotovo pet posto.

Živjeti u jednoj državi, a raditi u drugoj mnogima je postalo privlačno jer u tome vide priliku zarade i uštede što više novca. Mnogo ljudi koji žive uz švicarsku granicu, iz Francuske, Italije ili Njemačke svaki dan putuju na posao u tu zemlju. Razlog tome ponajprije je činjenica da švicarske tvrtke plaćaju svoje radnike bolje nego susjedne zemlje, dok su istodobno troškovi života znatno niži s druge strane granice.

Novi podaci koje je objavio švicarski Federalni statistički ured pokazuju kako je broj prekograničnih radnika zaposlenih u toj zemlji porastao za gotovo pet posto od kraja 2018. do kraja 2019. godine. Gotovo 329 tisuća stanovnika svaki dan iz susjednih zemalja dolazi raditi u Švicarsku. Najveći dio njih, 54,8 posto dolazi iz Francuske, a ostatak iz Italije (23,4 posto) i Njemačke (18,4 posto). Najviše njih, pokazuje statistika, dolazi raditi u sektor usluga i maloprodaju - 220.266. U proizvodnji i sklapanju radi ih 106 tisuća, a samo 2.073 radi ih u primarnoj proizvodnji - obradi sirovih materijala u gotove proizvode.

Ti strani radnici nositelji su takozvane G dozvole za rad i prijelaz granice, koja im omogućava da rade godinu dana u graničnoj zoni kantona koji dozvolu izdaje. Kući, u svoju državu, dužni su se vratiti barem jednom tjedno.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

Ponedjeljak, 24.02.2020.