Umirovljenici i rad: Provjereno je kako funkcionira naknada za samoizolaciju

Umirovljenici i rad: Provjereno je kako funkcionira naknada za samoizolaciju

Jesu li umirovljenici koji rade na pola radnog vremena – umirovljenici ili radnici? Budući da je sve veći broj ljudi u Hrvatskoj pod zdravstvenim nadzorom (izolacijom), novinari portala mirovina.hr raspitali su se kako funkcionira pravo na naknadu plaće zbog tog slučaja u specifičnoj skupini umirovljenika koji rade.

Umirovljenici koji rade na pola radnog vremena mogu primati puni iznos mirovine. U Hrvatskoj ih ima podosta, gotovo 12 tisuća.

Pola radnog vremena znači i pola predviđene pune plaće za radno mjesto gdje rade, ali prema odgovoru kojeg smo dobili od HZZO-a – i pola naknade za bolovanje. A tko će ju platiti – ovisi o tomu koliko umirovljenik/radnik ima godina.

“Osiguranik koji je navršio 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremene nesposobnosti, već na teret sredstava poslodavca, odnosno na teret sredstava osiguranika obveznika uplate doprinosa”, stoji u odgovoru HZZO-a.

No, ako ste mlađi od 65 godina, vrijede drugačija pravila:

 “Umirovljenici koji rade u polovici punog radnog vremena, a koji nisu navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja, ostvaruju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog izolacije na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za polovicu radnog vremena odnosno za sate koje bi radili da nisu privremeno nesposobni za rad zbog izolacije”, kažu u HZZO.

Dakle, ako umirovljenik koji radi na pola radnog vremena mora na pola mjeseca u izolaciju – neće dobiti polovicu iznosa naknade kao i neki običan radnik (navedenih 2.128 kuna), nego duplo manje od tog iznosa – 1.064 kune. Naravno, uz to ide i puni iznos mirovine. Drugim riječima, zakon ne radi razliku između umirovljenika koji radi na pola radnog vremena i radnika koji radi na pola radnog vremena.

Cijeli članak pročitajte na mirovina.hr

Utorak, 24.03.2020. / Josip Mihaljević, mirovina.hr