Turistička sezona izgubljena: Privatni iznajmljivači strahuju da neće moći uzdržavati obitelj

Turistička sezona izgubljena: Privatni iznajmljivači strahuju da neće moći uzdržavati obitelj

U paketu spasonosnih Vladinih mjera velik dio odnosi se na turizam koji je najpogođeniji krizom. To podrazumijeva očuvanje radnih mjesta, financijsko i administrativno rasterećenje, naknade za plaću i oprost poreza.

No, bez obzira na to, turistički djelatnici su u strahu, posebno privatni iznajmljivači, a gotovo polovina njih smatra da bez prihoda od iznajmljivanja neće moći uzdržavati obitelj.

"Dobivamo otkaze rezervacija gotovo svaki dan, sad je do 15. lipnja sve otkazano, što god smo imali. Inače, mi smo od 6. travnja trebali ući u punu sezonu. Imali smo gotovo 70 posto kapaciteta popunjenih", prepričava Gordana Derossi, vlasnica apartmana u Crikvenici, za RTL.

Kvarner je lani imao najbolji turistički Uskrs u protekle tri godine, vjerovalo se kako će se to nastaviti i ove godine. Tužno izgleda i Opatija, prazne su šetnice. Najviše su u strahu privatni iznajmljivači kojima je rezervacija smještaja pala 50 posto. Međutim, kažu, Vlada zasad dobro radi svoj posao.

Samo u ožujku izračunat je pad od 70 posto u dolascima, a 50 posto u noćenjima

"Kumulativno su te brojke nešto manje, međutim, to je izravna posljedica koronavirusa i vjerujem da ćemo, nažalost, u ovakvom ozračju, nastaviti s turističkim prometom, koji praktički u ovom trenutku ne postoji, u travnju i u svibnju", kazao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Radna mjesta u turizmu osigurana su Vladinim mjerama.

"Koje su vrlo važne za turistički sektor s obzirom na činjenicu da će turizam ove godine biti najpogođeniji sektor u Hrvatskoj", napominje Staničić.

Jer, sezona je izgubljena, posljedice će se osjećati godinama. A turizam čini više od 20 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda.

Članak u cijelosti pročitajte na rtl.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 07.04.2020. / www.rtl.hr