Teški dani za turističke vodiče

Teški dani za turističke vodiče

Međunarodni je dan turističkih vodiča. Zbog pandemije, posla gotovo da i nemaju. Pa ipak, prilagođavaju se novim uvjetima rada i obilaske znamenitosti stranim tržištima sve više nude putem online tura. A dok ne dođu turisti, Dubrovčani i sami znaju uživati u bogatoj povijesti grada.

Paulina se u Dubrovnik doselila iz Poljske prije gotovo 20 godina. Uz posao vodiča, bavi se i organizacijom vjenčanja.

- Što se tiče vjenčanja, nažalost, to se odgađa s godine na godinu. A ture, vidimo po gradu, grupa nema, eventualno ponegdje dogodi se neki individualni turist, kaže Paulina Kovačević, turistička vodička.

Poljski će turisti, sigurna je, u Hrvatsku doći čim se otvore granice. A dotad, s dubrovačkim znamenitostima upoznaje ih putem virtualnih obilazaka.

- Za mene je to potpuna novost, ali morala sam i ja okrenuti tehnologiji, tako da jesam u kontaktu s poljskim tržištem, s mojim turistima, sve preko interneta, sve preko mreže,. Radimo online ture, nešto radimo, kaže Paulina Kovačević.

Vodiči svake subote nude besplatan obilazak grada Dubrovčanima, koji uvijek imaju nešto novo naučiti.

- To su one male skrivene stvari, o kojima se ne zna, da ih naučim kako su oni živjeli. Najveći akcenat je na tome načinu življenja u Dubrovniku i toj skladnosti, što se uvijek u Dubrovniku govorilo, kaže Frano Haklička, turistički vodič.

- Normalno da mi je uvijek drago da me netko provede malo, iako ja dosta idem sa svojom unučadi, ali kad Frano vodi, Bože moj, to je sasvim drukčije, priznaje Biserka Jančić iz Dubrovnika.

Zatekne su tu i pokoji turist.

- Bila sam u Italiji, ali s obzirom na to da nisam iz Europe, morala sam otići. U Dubrovniku imam mnogo prijatelja i sviđa mi se ovdje., kaže Barbara iz Čilea.

Turistički vodiči nadaju se kakvoj-takvoj sezoni, ali ne kriju da ih i u ovom teškom vremenu održava ljubav prema poslu.

Video prilog pogledajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 23.02.2021. / hrt.hr