Svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je iz turizma i ugostiteljstva

Svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je iz turizma i ugostiteljstva

Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači

"Ovaj forum prilika je da analiziramo ovu, za hrvatski turizam i ugostiteljstvo, iznimno tešku godinu i da uputimo zamolbu hrvatskoj Vladi da i nakon 31. prosinca nastavi s kriznim mjerama za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti našeg sektora", poručio je potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević na Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Dodao je kako treba reći i to da nije bilo Stožera civilne zaštite i mudro doziranih epidemioloških mjera i pravovremenih kriznih mjera Vlade RH ovaj bi sektor doživio još drastičniji pad.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. pala je za gotovo 50%.

"Udruženje ugostiteljskih djelatnosti i Udruženje putničkih agencija HGK tražilo je, a Vlada RH i prihvatila, da se uvede stupnjevanje potpore sukladno padu prometa i da se za obračun umjesto mjesečnog uvede kriterij kumulativnog pada", pojasnio je Kovačević.

Kazao je i kako se neovisno o trenutnom stanju i dalje treba sustavno raditi na rješavanju kroničnih problema hrvatskog ugostiteljstva, od potrebe sniženja poreza na dodanu vrijednost po uzoru na konkurentske zemlje do rješavanja deficita kvalificirane radne snage.

Hrvatska obrtnička komora i HGK uspjele zalagali su se za napuštanje kvotnog modela, te da se najnovijim izmjenama Zakona o strancima koji je u proceduri donošenja stvore pretpostavke za ubrzavanje postupaka i smanjenje prekomjernog administriranja.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je kako će se na današnjem Forumu raspravljati o onome najvažnijem, a to su ljudski resursi.

"Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je otpuštena baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu", rekao je Letica.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20% do 25% hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala www.seebiz.eu

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 12.11.2020. / www.seebiz.eu