STUH: Turistička sezona će biti loša, tražimo nastavak potpora za radna mjesta

STUH: Turistička sezona će biti loša, tražimo nastavak potpora za radna mjesta

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) u četvrtak je od Vlade zatražio nastavak isplate potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu, prije svega za ožujak i travanj za koje još uvijek nije potvrđeno da će biti isplaćene, ističući kako je već sada jasno da turistička sezona biti loša.

"Prvenstveno vas molimo da isplatite potpore za ožujak i travanj jer još uvijek nije potvrđeno da će biti isplaćene, no mišljenja smo da, na žalost, to neće biti dovoljno jer je već sada jasno da će ovogodišnja turistička sezona biti loša i da će trebati uložiti sva raspoloživa sredstva kako bismo uspjeli 'dogurati' do sezone 2022.", navode iz STUH-a u pismu vladi.

Poručuju da bi bila šteta i besmisleno izgubiti radna mjesta u turizmu nakon što su sačuvana sve do sada.

"Stoga uime 100 tisuća zaposlenih u turizmu još jednom molimo da poduzmete sve kako bi se sačuvala radna mjesta i osigurao normalan početak turističke sezone 2022., za koju vjerujemo da će biti svojevrstan spas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini", kaže se u pismu.

Sindikat ukazuje se i na činjenice koje izravno ugrožavaju radna mjesta u turizmu - od toga da pandemija covida-19 ne jenjava i da su mnoge zemlje EU još uvijek pod 'lockdownom', do toga da je buking za turističku sezonu u hotelima na Jadranu i više nego podbacio i da ni cijepljenje ne ide planiranim i očekivanim tempom ni u EU ni u Hrvatskoj.

Svjesni smo, kažu iz STUH-a, da je gospodarstvo u dubokoj krizi zbog pandemije i da je malo koja grana pošteđena negativnih učinaka, ali i činjenice da turistička sezona i općenito turizam Hrvatskoj donosi znatan prihod od dolazaka stranih turista, koji je u 2019. iznosio devet milijardi eura, kao i da je udjel turizma u BDP-u gotovo 20 posto, po čemu smo prvi u Europi.

Ovu i slične vijesti pronađite na glasistre.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 19.02.2021. / glasistre.hr