Sportski uspjesi NK-u Osijek osigurali i rekordne plaće

Najbolje plaće u državi, Foto Facebook.com

Sportski uspjesi NK-u Osijek osigurali i rekordne plaće

Prema podacima Fine, prosječna netoplaća za 68 zaposlenih je 43.345 kuna.

Podaci o iznosima prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika koji posluju u Hrvatskoj za prošlu, 2018. godinu, a koje je s posljednjim radnim danom kolovoza objavila Financijska agencija, u prvi plan gurnuli su i jedan osječki kolektiv. Zanimljivo, ne onaj iz gospodarskog segmenta (bar ne primarno), nego sportskog. Riječ je o Nogometnom klubu Osijek. To dioničko društvo našlo se, naime, na trećem mjestu ljestvice top 20 tvrtki prema najvećoj obračunanoj prosječnoj mjesečnoj netoplaći u prošloj godini! Prema objavljenim podatcima za 68 zaposlenih u najvećem osječkom sportskom klubu, prosječna netoplaća iznosila je 43.345 kuna. Ispred njih su se našli smo rovinjski Adris d.d. i Microsoft Hrvatska d.o.o.

Zadovoljstvo za Osijek kao grad u cjelini, jer obično kada su ovakve top-ljestvice, osječkih tvrtki uglavnom nema u prvih pola tablice, a kamoli ovako visoko plasiranih. Rezultat je to istovjetan onom sportskom. Podsjetimo, u posljednjim nogometnim sezonama NK Osijek je u natjecanju u nacionalnom prvenstvu dohvatio visoka mjesta, što je omogućilo i kvalifikacije za natjecanja u europskim kupovima. Očito je da su ti rezultati postigli i financijski uspjeh. No, ipak, za ovu Fininu objavu bilo je potrebno posebno pojašnjenje.

- Taj iznos se, dakako, ne odnosi na redovna primanja naših zaposlenika. Riječ je o isplaćenim premijama sportskom sektoru, a na koja su plaćeni porezi i davanja. Dodijeljene premije su u skladu s klupskim pravilima i ovise o rezultatu sportske momčadi. Kako su ti rezultati bili najbolji u posljednjih deset godina, tako je i ovaj iznos veći - pojasnio je za naš list Igor Galić, direktor NK-a Osijek.

Sportski sektor
Nisu se ipak odlučili specificirati tko i što unutar društva čini sportski sektor, no izvjesno je da je riječ o trenerima svih dobnih generacija, pa i o ljudima koji logistički rade u klubu vezano uz natjecateljske kategorije. No kako ne bi bilo zabune, profesionalni nogometaši, dakle oni koji imaju potpisan ugovor, nisu zaposlenici kluba, pa je to recimo pojašnjenje kako to da ispred Osijeka nisu "jači" klubovi, u prvom redu Dinamo ili Hajduk. No ovakva analiza nije dio Finina izvješća. Uglavnom, NK Osijek je na ovoj tablici top dvadeset registriran iz područja umjetnosti, zabave i rekreacije.

Od ukupno dvadeset poduzetnika koji su obračunali najveće prosječne mjesečne netoplaće u 2018. godini, najviše ih je iz područja trgovine, ukupno deset. Tri su poduzetnika iz područja stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, dva iz područja informacija i komunikacija, a po jedan poduzetnik iz financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja; poljoprivrede, šumarstva i ribarstva; građevinarstva te, naposljetku, prijevoza i skladištenja.

Poduzetnik s najvećom obračunanom prosječnom mjesečnom netoplaćom u 2018. godini je dakle Adris grupa d.d. s nepunih 50 tisuća kuna za 24 zaposlena. Na drugom mjestu je Microsoft Hrvatska d.o.o. s prosječnom netoplaćom od 43.166 kuna.

U 2018. godini poduzetnici obveznici poreza na dobit, ali bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija (!), imali su 939.954 zaposlena, kojima je obračunana prosječna mjesečna netoplaća od 5584 kune, što je za četiri posto više u odnosu prema 2017. godini te 82 posto viša u odnosu prema 2001. godini (3068 kn). Kod poduzetnika u području financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja u 2018. godini obračunana je prosječna mjesečna plaća u iznosu od 6923 kune, što je 0,2 posto manje u odnosu prema 2017. godini, ali za četvrtinu više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske.

Ona je pak iznosila u netoiznosu 5584 kune, u brutoiznosu to je 8834 kune. Za usporedbu, minimalna brutoplaća radnika u Hrvatskoj u vremenu od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine iznosila je 3439,80 kuna i bila je 25,2 posto veća u odnosu prema brutoplaći za razdoblje od 1. srpnja 2008. do 31. svibnja 2009. godine (2747 kn), a za 2019. godinu minimalna brutoplaća iznosi 3750 kuna. U spomenutom razdoblju najveći broj zaposlenih kod poduzetnika bio je u 2018. godini (939.954 zaposlena), nešto više nego 2008. godine kada je bilo 933.625 zaposlenih, nakon čega je uslijedio pad broja zaposlenih sve do 2014. godine (830.116) u kojoj je ponovno zabilježen rast u odnosu prema prethodnoj godini i taj je trend nastavljen i dalje.

Pola zaposlenih
U tri područja djelatnosti - u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo te u građevinarstvu - prošle je godine bilo najviše zaposlenih - ukupno 55,4 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Ali, istovjetno kao i godinu prije, poduzetnici u dvije od te tri prethodno navedene djelatnosti - trgovini i građevinarstvu, obračunali su zaposlenima prosječne mjesečne netoplaće manje od prosjeka na razini poduzetnika Hrvatske. U građevini za deset, a u trgovini za 3,4 posto manje.

Najveća plaća u 2018. godini obračunana je zaposlenima u području djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8312 kuna, što je 11 posto više u odnosu prema prethodnoj godini te 49 posto više od prosječne mjesečne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj (5584 kn). Po visini prosječne plaće slijede zaposleni u području informacija i komunikacija; opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji; financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, ali bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija; potom stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te zaposleni u djelatnosti prijevoza i skladištenja...

Ostatak članka pročitajte na glas-slavonije.hr

Petak, 06.09.2019. / glas-slavonije.hr