Rade za sramotno malu plaću u školama, a sada ih žele dodatno degradirati

Rade za sramotno malu plaću u školama, a sada ih žele dodatno degradirati

Pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama i ove godine izloženi su nemaru nadležnih institucija

Osim što se sustav najčešće prema njima ponaša kao da ne postoje, Udruga pomoćnika u nastavi upozorava na novi problem.

U pojedinim dijelovima Hrvatske asistentima su ponuđeni ugovori na samo 60 dana sa spornim člankom. Prema tom članku, u slučaju izvanrednih okolnosti (npr. prekid rada zbog štrajka zaposlenika škole, epidemiološka situacija izazvana koronavirusom i sl.), s radnikom će se odmah raskinuti Ugovor o radu.

– Znači li to da osim što potpisujemo Ugovor o radu, odmah u startu potpisujemo i otkaz?!?, s pravom se pitaju u Udruzi te naglašavaju:

– Ne zaboravimo, za vrijeme štrajka tijekom 2019. godine nijedan djelatnik škole nije bio pod prijetnjom otkaza, ali pomoćnici u nastavi će uslijed navedenih neplaniranih okolnosti među kojim su i štrajk, Covid i sl., dobiti otkaz. Dok su nastavni djelatnici dobili povećanje plaće, neki su pomoćnici ostali bez dijela plaće ovisno koliko je trajao štrajk u tome gradu odnosno županiji.

Pitaju li se nadležni što će biti s djetetom ako njegov asistent dobije otkaz zbog ‘izvanrednih okolnosti’?

Pomoćnici u nastavi su definitivno zanemarena skupina. Plaća im je jedva veća od 2.000 kuna, a u medijima ih se potpuno zanemaruje. Takvi uvjeti, ali i druge nepovoljne okolnosti nisu dobre za djecu s poteškoćama, jer im ne mogu pružiti kvalitetno i dugoročno obrazovanje s adekvatno tretiranim pomoćnikom u nastavi. S obzirom na to da ovakav posao zahtijeva izuzetnu posvećenost i strpljivost prema djeci, bitno je da se apel Udruga pomoćnika u nastavi shvati ozbiljno.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 15.09.2020. / www.poslovni.hr