Traže se kuhari, konobari, sobarice...

Počeo lov na sezonske radnike

Screenshot: hrt.hr

Počeo lov na sezonske radnike

Iako mnogi poslodavci još iščekuju last minute booking, većina je već krenula u lov na sezonske radnike. Ove je godine dvostruko više oglasa nego pretpandemijske 2019. Kao i svaki put, najviše se traže kuhari, konobari, sobarice. No za sezonske poslove sve su više zainteresirani strani radnici, koji posljednjih godina dolaze iz sve udaljenijih zemalja: Nepala, Indije i Filipina.

Dvadesetogodišnja Abigail u Hrvatskoj radi već osam mjeseci. Priprema kave, poslužuje goste i uči hrvatski. Prije je radila u Kataru, no kaže da joj je ovdje bolje - zbog radnih uvjeta i atmosfere.

- Radnik u Kataru samo je radnik, a ovdje u Hrvatskoj prema tebi se ponašaju kao prema članu obitelji – smatra Abigail Chas.

Iako su kvote ukinute, do radnika se i dalje teško dolazi jer plaće nisu pratile inflaciju. Teško se pronalaze zainteresirani za rad u trgovini ili na benzinskoj pumpi.

- Do sada se nešto i uspijevalo - kroz studentski rad, kroz sezonske radnike, međutim velik izazov je to u Dalmaciji i u Primorju kako naći uopće sezonske radnike, tu je problem – ističe Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Procedura dobivanja radnih dozvola je lakša, a zahtjevi se mogu predati i putem interneta. No poslodavci upozoravaju da se na odobrenje radne dozvole katkad čeka tjednima.

- Negdje gdje imate dvoje ljudi koji rade na toj problematici, kada dođe sezona u nekim priobalnim gradovima, pojača se priljev i mi razumijemo da nema kapaciteta. Ono što bismo mi kao poslodavci očekivali u ovoj situaciji je da te državne institucije na neki način raspodjele radnu snagu – kaže Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

- Naši procesi traju do 15 dana, test tržišta rada i slično, prošle godine imali smo više od 80 000 dozvola, to je golem broj kada pogledamo godinu prije, kada smo ukinuli kvotni sustav. Ove godine vjerujemo da bi taj broj mogao biti i veći – naglašava Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Planira se zapošljavanje i izbjeglica iz Ukrajine.

- Vjerujem da će s ovim tjednom barem 700 državljana i državljanki biti zaposleno u Hrvatskoj, od toga tristotinjak smo već sad usmjerili na turističku sezonu – dodaje Vidiš.

Gotovo sve europske zemlje uvoze strane radnike. One koje nude veće plaće i bolje uvjete rada lakše ih pronalaze.

Video prilog možete pogledati na linku vijesti.hrt.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 02.05.2022.