Ostajemo li bez hrpe obiteljskih liječnika? Stižu Britanci i nude im plaće od 65.000 kn

Ostajemo li bez hrpe obiteljskih liječnika? Stižu Britanci i nude im plaće od 65.000 kn

Poljska agencija, koja zastupa zdravstveni sustav Velike Britanije, stiže u Hrvatsku. Žele pronaći liječnike obiteljske medicine koji će biti voljni otići raditi na Otoku. Uvjeti koje Britanci nude mogli bi odvesti veliku količinu liječnika.

Poljska agencija Paragona hrvatskim liječnicima obiteljske medicine nudi odlične uvjete za prijelaz na rad u Veliku Britaniju. Uz ugovor na neodređeno vrijeme, naši bi liječnici ondje tako imali plaću između 50 i 65 tisuća kuna mjesečno, besplatan tečaj engleskog, pomoć pri preseljenju i pronalasku stana, vrtića, škole, otvaranja računa…

Poziv u stvari stiže od britanskog National Health Servicea (NHS), koji je angažirao agenciju kako bi uvozom iz EU riješio pitanje nedostataka liječnika u toj zemlji. Natječaj će biti trajno otvoren dok se ne popuni potreba za liječničkim kadrom na Otoku, a broj traženih liječnika zasad je nepoznat. Upravo s toga poljska agencija idući mjesec stiže u Hrvatsku.

‘Školujemo ih za druge’

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Vikica Krolo kaže kako se bori da što više liječnika ostane, međutim svjesna je da je ponuda Britanaca i više no dobra te da su ljudi već informirani o njoj.

“Mi školujemo ljude za druge zemlje. Posljednje izmjene Zakona koje kažu da do 25 posto liječnika može ostati u sklopu doma zdravlja sada sve županije tumače tako da treba ostati baš točno 25 posto, dakle što smo napravili? Danas je svijet otvoren i ovaj poziv upravo to pokazuje, priliku da više ne slušamo političare”, komentira za Večernji list dr. Krolo.


Ostatak članka pročitajte na: net.hr

Ponedjeljak, 29.04.2019.