Nije šala: Evo gdje domaći poslodavci stoje uz bok sa skandinavskim

Nije šala: Evo gdje domaći poslodavci stoje uz bok sa skandinavskim

O radu na daljinu, poput “petka u papučama”, u zadnje vrijeme sve više govori u svjetlu fleksibilizacije rada.

U Hrvatskoj se nerijetko s nevjericom gleda na uvjete rada u inozemstvu koji su potakli desetine tisuća naših sugrađana da tamo potraže sreću, no evo i primjera da domaći poslodavci stoje uz bok sa - skandinavskim. 

Hrvatska je po upotrebi službenih telefona, laptopa i tableta s pristupom internetu daleko iznad europskog prosjeka od 68%, zabilježio je Eurostat. Svojim zaposlenicima mobilne uređaje s pristupom internetu omogućuju gotovo svi poslodavci u Finskoj (96%), Danskoj (92%) i Švedskoj (87%). U Hrvatskoj to čini čak 86% poslodavaca, jednako kao u Latviji, a slijede Češka i Slovenija s 83% te Austrija s 80%. 

Najmanje ih to čini u Bugarskoj (43%), Grčkoj (56%), Rumunjskoj (58%) te zanimljivo - Velikoj Britaniji u kojoj samo 60% poslodavaca omogućuje službene telefone i mobitele.. 

U kontekstu digitalizacije poslovanja  mogućnost da radnici “ostanu spojeni” i izvan ureda svakako je dobra vijest. Osim što su sredstvo rada, mobiteli i laptopi predstaljavljaju i vid bonusa, svojevrsnu plaću u naravi, kojima tvrtke privlače i zadržavaju zaposlenike. 

O radu na daljinu, poput “petka u papučama”, u zadnje vrijeme sve više govori u svjetlu fleksibilizacije rada kojima poslodavci nastoje premostiti problem manjka zaposlenika i dodatno ih motivirati na lojalnost. Druga strana medalje je (ne)poštivanje radnog vremena i očekivanja (nekih) poslodavaca da se radi “od jutra do sutra” što su područja u kojima zasigurno nismo al pari sa skandinavskim zemljama što Eurostat, nažalost, ne bilježi.

Preuzeto sa poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 16.01.2020. / poslovni.hr