Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj poskočila na godišnjoj razini

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj poskočila na godišnjoj razini

Hrvatska je u lipnju bila šesta među zemljama Europske unije (EU) po stopi nezaposlenosti, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

U lipnju, kada je većina država članica Unije započela postupno ukidati zaštitne mjere od covida-19, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO-a) u Europskoj uniji porasla je na 7,1 posto, u odnosu na sedam posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat. Na godišnjoj razini povećana je za 0,5 postotnih bodova.

I u eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 7,8 posto, objavio je statistički ured Europske unije. U lipnju prošle godine na tom je području iznosila 7,5 posto.

Ukupno je u lipnju bez posla u Europskoj uniji bilo nešto više od 15 milijuna građana, od čega njih 12,7 milijuna u eurozoni. U odnosu na svibanj njihov je broj u Uniji porastao za 381 tisuću, a u eurozoni za 203 tisuće.

Hrvatska u društvu Italije
U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u svibnju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161 tisuća građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjio za tri tisuće u odnosu na svibanj. U odnosu na prošlogodišnji lipanj ta je brojka povećana za 43 tisuće.

Hrvatska se u izvješću Eurostata svrstala u skupinu šest zemalja Unije s najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaku stopu, od 8,8 posto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Nezaposlenost je u lipnju najviša bila u Španjolskoj, sa stopom od 15,6 posto, i Latviji, 10,1 posto. Slijede Cipar, s 9,8-postotnom stopom nezaposlenosti, Litva, s 9,4 posto, i Švedska, s 9,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, 2,6 posto, te Poljska, tri posto. Slijede Njemačka i Malta, po 4,2 posto, te Nizozemska s 4,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Izrazita nezaposlenost među mladima
Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u lipnju u Europskoj uniji na 16,8 posto, sa 16,2 posto u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj poskočila je za 1,9 postotnih bodova.

U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti građana ispod 25 godina u lipnju iznosila 17 posto i bila viša za 0,5 postotnih bodova u odnosu na svibanj, odnosno za 1,5 postotni bod u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Bez posla je u lipnju u Uniji bilo ukupno 2,9 milijuna mladih, od čega njih 2,4 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj porastao za 264 tisuće u Uniji i za 129 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima ima Španjolska, gdje ih je bez posla u lipnju bilo više od trećine, čak 40,8 posto. Visokom stopom nezaposlenosti mladih izdvajaju se još i Švedska (28,7 posto), Italija (27,6 posto), Luksemburg (26,7 posto) i Portugal (25,6 posto). Najniže, jednoznamenkaste stope, imale su Njemačka - 5,6 posto, Češka 8,2 posto, te Poljska 9,5 posto.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u lipnju je stagnirala na mjesečnoj razini u odnosu na prethodni mjesec na 23,7 posto, a na godišnjoj je razini poskočila za 6,8 postotnih bodova...

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Nedjelja, 02.08.2020. / index.hr