'Nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu'

'Nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu'

Nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je tako nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća

- Pitanje demografije je jedno od ključnih pitanja ne samo za opstanak Hrvata nego i brojnih naroda u Europi. Mi smo insistirali da upravo taj element demografskog izazova uđe u strateški program EU za razdoblje od sljedećih pet godina i on je na našu inicijativu u lipnju usvojen na Vijeću Europe. Veselim se da ćemo temeljem tog dokumenta imati priliku sada elaborirati, iako su to nacionalne nadležnosti, da se kroz različite fondove i sredstva pomogne sa strane europskih politika i europskih proračunskih sredstava ono što se radi na nacionalnoj razini. Rekao je to hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi" koja se u organiziraju Hrvatske narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda održava u Dubrovniku. 

Na pitanje novinara očekuje li izravni efekt od smanjenja opće stope PDV-a koju je najavio ministar financija, premijer je podsjetio da je u nizu valova poreznih reformi taj zakon donijet koncem prošle godine, samo mu je primjena odgođena za 1. siječnja 2020. godine:

Radna skupina koja se bavi time utvrđuje kako još možemo dodatno rasteretiti hrvatske građane i gospodarstvo te sa stručne strane priprema prijedloge. O prijedlozima ćemo raspraviti na političkoj razini i potom primijeniti u još jednom valu poreznog rasterećenja za koje podsjećam da je, zajedno s administrativnim rasterećenjem u mandatu naše Vlade, sve skupa iznosilo 8,5 milijardi kuna! Unatoč tome rasterećenju mi ostvarujemo suficit: važno da smo mi Vlada koja troši onoliko ako može i manje od onoga što uprihodi. Dobro gospodarimo i Vlada neće ići za zaduživanjem. Prekinuli smo te trendove i trudit ćemo se da suficit bude i treću godinu. Uz sve izazove koje imamo htjeli bi da to postane pravilo, a ne da to budu deficiti kao prije. Vjerujem da će efekti smanjenja PDV-a imati pozitivne konzekvence na hrvatsko gospodarstvo.

Novinari su premijera podsjetili kako je demografija dugoročni problem, ali da zbog problema radne snage neke industrije praktički neće opstati ako ne počnemo uvoziti stranu radnu snagu te pitali jesmo li kao društvo spremni da će u sljedećim godinama sve više i više stranaca ovdje raditi jer inače turizam i građevinarstvo neće moći opstati, a kao primjer naveli jug Hrvatske. Premijer je uzvratio kako je i Hrvatska ukinula ograničenja svima koji su ih ukinuli nama:- Trenutačno bilo tko iz 26 članica EU ako želi može doći raditi u Dubrovniku. Sjećam se: da kad sam bio državni tajnik za europske politike 2010. ili 2011. na Vladi smo imali raspravu o ukupno 1500 ukupnih kvota za treće zemlje, a za ovu smo godinu odlučili o 65 tisuća!

Nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je tako nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća- naglasio je guverner Vujčić i dodao:- Razumijevanje veza između demografije, radnih mjesta i rasta tema je koja je sve važnija za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe, budući da radna snaga, čiji se broj ubrzano smanjuje, potiče tendenciju smanjenja. Ta je tema relevantna i za mnoge druge zemlje koje su pogođene starenjem stanovništva, kao i ekonomskom migracijom. 


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 16.07.2019.