Native Teams je inovativna, sveobuhvatna platforma za freelancere i udaljene radnike

Native Teams je inovativna, sveobuhvatna platforma za freelancere i udaljene radnike

Native Teams je globalna platforma rođena iz potrebe samih freelencera. Riječ je platformi za freelancere od freelancera. Predviđa se da će broj freelancera u Europi do 2025. godine porasti sa 28 milijuna na čak oko 48 milijuna. Platforma upravo njima, koji cijene slobodu i samostalnost u radu, omogućava bolje upravljanje svojim životom, čineći rad manje opterećujućim. Platforma im pruža kontinuirano zaposlenje, omogućuje im naplatu rada, fakturiranje klijenatima i nudi alate za plaćanje. Jedan od ključnih proizvoda tvrtke je upravo fintech rješenje, koje omogućuje freelancerima da šalju i primaju novac diljem svijeta, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Timothei Jukić, suosnivač i regionalni direktor tvrtke Native Teams.

Startup osnovan 2020. godine vlo brzo je prepoznao stanje na tržištu, činjenicu da je sve veći broj freelancera, digitalnih nomada, ponudivši rješavanje administracije i za profesionalce i za tvrtke koje traže profesionalce, pojasnio je Jukić u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

– Jedan od najvećih izazova s kojima su se suočavali freelanceri bili su problemi s naplatom, zapošljavanjem i poreznim obvezama. Iako su postojali alati za plaćanje i rješenja za samozapošljavanje, nedostajalo je sveobuhvatno rješenje koje bi integriralo sve ove aspekte na jednom mjestu. Točno to je bila svrha stvaranja platforme Native Teams, pojasnio je Jukić, uz kojeg su još tri osnivača. Tvrtka raste ubrzano, trenutno je 145 članova/zaposlenika, a po procjenama bi poslovnu 2023. mogla završiti s prihodima većim od 100 milijuna eura.

– Početni tim tvrtke sastojao se od ljudi koji su prethodno radili kao freelanceri ili bili duboko uključeni u taj svijet. Kroz svoja iskustva, prepoznali su mnoge bolne točke u procesu freelancinga, istaknuo je Jukić. Cjelovitu podcast epizodu poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

Native Teams trenutno djeluje u više od 60 zemalja i radi na tome da sve ove usluge stave na jedno mjesto kako bi što bolje poslužili svoju publiku.

– Prvi dio poslovanja fokusira se na B2S (Business to Self-employed) model. Freelanceri, poput web dizajnera, koji imaju mnogo klijenata i nemaju jednog stalnog poslodavca, koriste platformu Native Teams kako bi pojednostavili svoje poslovanje. Platforma omogućuje freelancerima da primaju ugovore o radu i budu zaposleni u više od 60 zemalja, sve u skladu s lokalnim zakonima. Nadalje, omogućuje im da fakturiraju svoje klijente, primaju plaće, plaćaju doprinose i poreze, a sve putem jednostavne digitalne platforme, još je jednom pojasnio Jukić. Freelanceri na platformi Native Teams, naglašava, imaju pravni status zaposlenika tvrtke, a platforma pruža siguran okvir za njihovo poslovanje. Ovakav odnos između radnika i poslodavca, koji je uobičajen u tradicionalnim poduzećima, kombinira se s prednostima rada kao freelancera.

Unatoč dominaciji IT sektora, Native Teams privlači klijente iz različitih industrija, uključujući i novinare, naglašava jedan od suosnivača.

– Ono što razlikuje Native Teams od sličnih platformi je način na koji naplaćuje svoje usluge. Umjesto uzimanja postotka od prihoda pojedinca, Native Teams ima fiksne mjesečne naknade koje ovise o primanjima korisnika. Ovaj jednostavni trostruki cjenovni model omogućuje korisnicima da odaberu plan koji najbolje odgovara njihovim potrebama i primanjima.

– Tvrtka je internacionalna, s timom koji dolazi iz različitih dijelova svijeta. Iako je osnovana na Balkanu, Native Teams se širi na razna tržišta i privlači zaposlenike i korisnike iz različitih zemalja širom svijeta, uključujući Portugal, Španjolsku, Tursku i Grčku. Lokacija nije presudna jer platforma omogućuje rad s bilo kojeg mjesta, naglašava Timothei Jukić.

– U skladu s različitim zakonima i zahtjevima svake zemlje u kojoj posluju, naša tvrtka ima jak pravni tim koji surađuje s vanjskim stručnjacima kako bi osigurao pridržavanje lokalnih zakona i pravila, naglasio je na kraju razgovora za PoslovniFM Timothei Jukić.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Srijeda, 08.11.2023. / poslovnifm.com