Nastavlja se rast hibridnog rada

Nastavlja se rast hibridnog rada

Prema Gartneru, do kraja 2023. 39 posto globalnih radnika radit će hibridno, u odnosu na 37 posto 2022. Gartner hibridne radnike definira kao radnike koji rade u uredu barem jedan dan u tjednu. Potpuno udaljeni radnici su oni koji cijelo vrijeme rade od kuće. Radnici na licu mjesta su oni koji rade na licu mjesta puno radno vrijeme, ne rade ni u jednom trenutku kod kuće.

"Hibrid više nije samo povlastica za zaposlenike, već i očekivanja zaposlenika", rekao je Ranjit Atwal, viši direktor analitičar u Gartneru. “Mnogi zaposlenici počeli su se djelomično vraćati u ured 2022., ali hibridni stil rada ostat će istaknut u 2023. i kasnije. Kako bi se prilagodili, poslodavci su implementirali dizajn rada usmjeren na čovjeka – uključujući fleksibilnost, namjernu suradnju i upravljanje temeljeno na empatiji – što odgovara hibridnim zaposlenicima.”

Na primjer, IT radnici skloniji su napuštanju posla nego zaposlenici na drugim funkcijama jer traže veću fleksibilnost, poboljšanu ravnotežu između poslovnog i privatnog života i bolje prilike za karijeru. CIO-ovi mogu maksimizirati zadržavanje i privlačenje talenata resetiranjem ponude vrijednosti svojih zaposlenika ljudskijim odnosom. Očekuje se da će broj radnika na daljinu nastaviti padati iz godine u godinu. Gartner procjenjuje da će udaljeni radnici predstavljati samo 9 posto svih zaposlenika diljem svijeta do kraja 2023. U SAD-u će trend hibridnog rada biti izraženiji nego u ostatku svijeta s 51 posto stručnih radnika za koje se predviđa da će raditi hibridno i 20 posto za rad potpuno na daljinu 2023.

Dizajn usmjeren na čovjeka zahtijeva novi skup načela, normi i načina razmišljanja. Uspješni virtualni radni prostori povećat će mogućnost zapošljavanja i okupljanja zaposlenika bez obzira na zemljopisni položaj. Virtualni radni prostori pružaju potencijalno razorne nove alternative osobnim sastancima (i povezanim putovanjima) i postojećim rješenjima za virtualne sastanke. Gartner predviđa da će do 2025. 10 posto radnika koristiti virtualne prostore za aktivnosti kao što su prodaja, ukrcavanje i rad na daljinu.

"Za udaljene ili hibridne organizacije, potpuno zreli virtualni radni prostori mogu zamijeniti ured kao utjelovljenje kulture tvrtke i postati središte digitalnog iskustva zaposlenika", rekao je Christopher Trueman, viši glavni analitičar u Gartneru.

„Međutim, od zaposlenika se ne bi trebalo očekivati da rade u virtualnom radnom prostoru cijeli radni dan. Virtualni radni prostori trebali bi se koristiti samo za sastanke i interakcije koje će oni poboljšati, kao što su brainstorming, recenzije proizvoda ili društvena okupljanja“, tvrdi Trueman.

Iako su sve zemlje povećale svoj udio hibridnog i potpuno udaljenog rada od 2019., privlačnost potpuno udaljenog i hibridnog rada značajno se razlikuje od zemlje do zemlje. Japanski poslodavci više su usredotočeni na povratak zaposlenika u ured s punim radnim vremenom u usporedbi s drugim poslodavcima diljem svijeta...

Ostatak teksta pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 23.05.2023. / ictbusiness.info