Mirovine rekordno rastu: HZMO objavio kada stiže povećanje, ali i razlika za srpanj

Mirovine rekordno rastu: HZMO objavio kada stiže povećanje, ali i razlika za srpanj

Na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža.

Mirovine rastu za 8,42 posto prema novoj aktualnoj vrijednosti, bit će isplaćene u rujnu s mirovinom za kolovoz, a umirovljenici će dobiti i razliku za srpanj, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja iznosi 11,77 eura (88,68 kuna), na temelju objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina u posljednje 24 godine, od kada se ono primjenjuje dva puta godišnje, ističu u HZMO-u.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu, u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se zbrojem 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2023. iznosi 8,42 posto, pojasnio je HZMO...

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.08.2023. / poslovni.hr