Krajem listopada 250 tisuća nezaposlenih

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu podatak da je krajem listopada u evidenciji tog Zavoda bila 250,1 tisuća nezaposlenih što je 1,6% više nego krajem rujna, ali i 13,7% manje nego godinu dana ranije.


Podaci potvrđuju poznati trend povećanja broja nezaposlenih zbog završetka turističke sezone. Nakon što je broj nezaposlenih, s gotovo 300 tisuća krajem siječnja sedam mjeseci bilježio pad, u rujnu je zabilježen preokret trenda te je broj nezaposlenih povećan za 1,4% u odnosu na kolovoz, a najnoviji podaci pokazuju nastavak takvog trenda i u listopadu.

U priopćenju HZZ-a stoji kako je u odnosu na rujan u listopadu nezaposlenost povećana u petnaest županija, a najviše u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, dok je u proteklih godinu dana broj nezaposlenih smanjen u svim županijama, a najviše u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Od osoba koje su brisane iz evidencije HZZ zbog zapošljavanja najviše ih je u listopadu zaposleno u trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji te obrazovanju. Po županijama u zapošljavanju su predvodili Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska te Osječko-baranjska županija.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti u rujnu ove godine iznosila je 14,1%, a godinu dana ranije 16,2%.



tportal.hr/Bankamagazin

Četvrtak, 08.11.2007.