Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Startupi i pokretanje tvrtke od prvog dana u konačnici djeluju identično, ali sami proces podosta je drugačiji, što ćemo u nastavku ovog teksta objasniti kroz dva primjera.

No, prije tih primjera, krenimo s dva iznimno uspješna na svojim poljima. To može poslužiti kao dobar uvod u ono što je startup, a što mali posao. Dakle, kad je Walmart počinjao, vlasnik Sam Walton imao je jednu trgovinu i vodio se drugačijim pristupom - niskim cijenama. Time je doskočio konkurenciji, ali i bilježio zaradu, što znači da je pronašao uspješan model, koji drugi nisu. Trebalo mu je pet godina da potpuno prouči kako i gdje se širiti te je krenuo prvo u gradu, zemlji, a nakon svega i na međunarodnom tržištu.

Kad je Facebook počinjao, također je njegov osnivač Mark Zuckerberg prepoznao koliko su ga ljudi prihvatili te se s Harvarda širio na druga sveučilišta, a zatim i dotle gdje je trenutno.

Razlika između ta dva uspješna poslovna primjera jest u tome što je Facebook krenuo kao projekt i "po putu" tražio načine kako pronaći u onome što radi uspješan poslovni model. S druge strane, Walmart se uključio na tržište koje postoji stoljećima i na njemu prepoznao načine kako se izdvojiti, ali od prvog trenutka poslovni model bio je jasno naznačen i donosio zaradu.

1. Poslovni model

Zato je najbolje krenuti s primjerom poslovnog modela. Walmart je trgovina, trgovine postoje praktički otkako i čovjek, razlikuje se samo način na koji plasiraju proizvode, kao i još detalja, ali sami princip je identičan i tržište se odavno etabliralo. Startupi idu drugim smjerom. Moraju pronaći i valorizirati poslovni model prije nego ga probaju izvesti kako je zamišljen. Tome je tako jer startupi zapravo nude nešto novo, što u konačnici riječ "inovacija" i znači. Samim time, poslovni model također mora biti nov, a prije njega treba proći testiranje, valorizaciju, prilagodbe i, u konačnici, prihvaćanje.

2. Modeli prihoda i profita

Pitanja za startup jesu kako će donositi novac i hoće li biti profitabilni. Pitanje za tvrtke u nastajanju jest kad će biti profitabilne. Dakle, startupi moraju pronaći načine kako privlačiti novac, a zatim postati profitabilni. Tvrtke u samom startu nastaju jer se zna kako bi trebale donositi novac i poanta je da budu profitabilne.


Cijeli članak dostupan na: ictbusiness

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 05.03.2020.