"Iznajmljeni radnici" primaju državni minimalac umjesto njemačkih plaća

Foto:DepositPhotos

"Iznajmljeni radnici" primaju državni minimalac umjesto njemačkih plaća

Zbog pojednostavljenja procedura za dobivanje radnih dozvola u bogatijim zemljama Europske unije, Sloveniji trenutno nedostaje oko trećine radne snage, odnosno oko pet tisuća radnika u građevinarstvu.

Građevinska industrija Slovenije je još od završetka Drugog svjetskog rata temeljena na strancima, odnosno na radnicima iz zemalja bivše Jugoslavije, a u posljednje vrijeme i na radnicima iz Azije, prenosi informaciju slovenskog portala 24ur srpski portal b92.net.

Najveći broj građevinskih radnika, njih 85 posto, dolazi iz zemalja bivše zajedničke države, a u posljednjih 17 godina u Sloveniju je došlo više od sto tisuća radnika s tog područja.

Kako navodi portal, Slovenija je do prije nekoliko godina važila za odskočnu dasku stranim građevinskim radnicima, koji su u njoj radili godinu dvije kako bi mogli otići u bogatije zemlje Europske unije u potrazi za većim plaćama, a kako su te zemlje pojednostavile procedure za dobivanje radnih dozvola, sve manje radnika ostaje raditi u Sloveniji.

Predsjednik Udruženja stranih radnika Slovenije Marko Tanasić navodi kako slovenski poslodavci na sve načine iskorištavaju zaposlene, jer su mnoga poduzeća registrirana u Sloveniji, ali tu ne obavljaju nikakvu djelatnost.

”To su regruterske firme koje u suštini pozajmljuju ilegalno zaposlene u inozemstvu. Radnici su bez prava, najčešće rade za minimalnu slovensku plaću uz usmeni dogovor satnice od osam, devet ili deset eura, što uključuje regres za bolovanje, odmor, i ostalo”, kaže Tanasić.

Naglašava kako mnoge regruterske firme u Sloveniji zapošljavaju radnike, kako bi ih kasnije ‘’iznajmile kao moderne robove zemljama zapadne Europe, posebno Nemačkoj”.

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.01.2023. / Poslovni dnevnik