Europska autoindustrija se gasi, što to znači?

Europska autoindustrija se gasi, što to znači?

Europska autoindustrija zapošljava preko 13 milijuna ljudi, a većina tvornica prisiljena je stati s proizvodnjom, piše index.hr.

Tri velika europska proizvođača automobila zatvaraju svoja postrojenja širom kontinenta, a širenje pandemije koronavirusa prijeti dodatno ugroziti industriju koja treću godinu uzastopno bilježi pad prodaje. Fiat Chrysler, PSA koncern i Renault objavili su zatvaranje ukupno 35 proizvodnih postrojenja širom Europe uslijed restriktivnih mjera, koje su donijele lokalne i nacionalne vlasti država.

Automobilski sektor predstavlja samo srce europske proizvodne industrije, koja prema podacima Udruge europskih proizvođača automobila osigurava, direktno ili indirektno, radna mjesta za nekih 14 milijuna ljudi.

Zatvaranje tvornica, prekinuti lanci opskrbe i pad povjerenja kupaca kao posljedice koronavirusa okolnosti su koje autoindustriju vode u dublju recesiju tijekom ove godine.

Prodaja vozila na najvećim svjetskim tržištima pala je za 4% tijekom 2019. godine i iznosila je 90,3 milijuna prodanih vozila, što je pad u odnosu na 95,2 milijuna iz 2017. godine, pokazuje istraživanje LMC Automotive.

Pad prodaje vozila otežava industriji ionako težak zadatak generiranja sredstava nužnih kako bi se izašlo ususret izazovima tehnološkog unaprjeđenja motora s unutrašnjim sagorijevanjem, koje predstavlja nužnost u borbi s krizom zbog klimatskih promjena.

Prodaja vozila u Kini, kao najvećem tržištu na svijetu, pala je tijekom veljače za 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Ostatak članka pročitajte na: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.