Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za tri posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 5,4 posto te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 4,3 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 1,2 posto te u proizvodnji odjeće, za 1,1 posto. Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 19,5 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće 10,5 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 7,3 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, tj. brodogradnji 5,2 posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 14,4 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,2 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 posto, itd. Po podacima DZS-a, u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto.

DZS je objavio podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u svibnju potonula 12,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je njezin najveći pad od recesijske 2009. godine

Industrijska proizvodnja je u svibnju pala 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski svibanj potonula 12,4 posto. To je sedmi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala.

Članak je prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 07.07.2020. / novac.jutarnji.hr