Trebinje prerasta u centar kongresnog turizma

Foto: seTrebinje.com

Trebinje prerasta u centar kongresnog turizma

Budući kongresni centar gradit će se na području Novog Trebinja.

Trebinje se odavno potvrdilo kao popularno središte vjerskog, tranzitnog i vinskog turizma, a zahvaljujući brojnim manifestacijama, kongresima i znanstvenim skupovima koji se održavaju u ovom gradu, na putu je da postane centar kongresnog turizma.

Zasigurno najistaknutiji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru događanja je Energy Summit koji se u Trebinju održava od 2020. godine, a ovog proljeća obilježava mali jubilej – pola desetljeća uspješnog postojanja i rada.

Jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom dijelu Europe, koji iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka i gospodarstvenika iz područja energetike, održava se u trebinjskom Centru za kulturu, čija dvorana s oko 300 mjesta odavno ne zadovoljava. potrebe ove, ali i drugih sličnih djelatnosti i stručnih skupova čiji je domaćin Trebinje.

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je natječaj za idejno rješenje budućeg kongresnog centra

“Energetski summit je pokazao da postoji potreba za takvim objektom. Natječaj je otvoren do 7. ožujka, a nakon odabira najboljeg rješenja, koje će ocjenjivati povjerenstvo u kojem su dekani arhitektonskih fakulteta iz regije, slijedi izrada projektne dokumentacije. Izgradnja Kongresnog centra trebala bi početi 2025. ili 2026. godine. Vjerujem da ćemo odabrano rješenje prezentirati javnosti tijekom Energetskog samita koji počinje 20. ožujka“, najavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Trebinje Energy Summit ove godine okuplja oko tisuću sudionika, a taj broj je iz godine u godinu sve veći

“Summit je i najava dolaska turističke sezone, a tada su gradski smještajni kapaciteti popunjeni i traži se mjesto više. Zato je važna inicijativa za izgradnju kongresnog centra koji bi zadovoljio potrebe ovako velikog i značajnog skupa“, kaže direktor Energy Summita Aleksandar Branković.

Puna podrška Gradu Trebinju

„Već prošle godine, tijekom Energy Summita, konstatirali smo da postoji realna potreba za izgradnjom kongresnog kompleksa jer potrebe premašuju naše kapacitete. Mi u Domu kulture imamo dvoranu s oko 300 mjesta, a Summit je imao 900 sudionika. Ove godine najavljeno je oko tisuću polaznika, što znači da su potrebe sve veće. Zato smo u saradnji sa Elektroprivredom i Vladom Republike Srpske ušli u tu priču, da raspišemo tender za izgradnju budućeg kongresnog centra”, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebao bi biti izgrađen na području Novog Trebinja, na relaciji Dražin do-Gomiljani-Duži.

Srijeda, 06.03.2024. / setrebinje.com