Zagorci preuzeli najvećeg rivala u proizvodnji alata za boce

Zagorci preuzeli najvećeg rivala u proizvodnji alata za boce

Tvrtka iz Huma na Sutli, dio belgijske grupacije u sklopu koje čini 50% proizvodnje, izvozi oko 98% alata za izradu staklene ambalaže na sve svjetske kontinente.

Omco grupacija, vodeća europska i jedna od najvećih svjetskih tvrtki koja se bavi proizvodnjom alata za izradu staklene ambalaže, krajem prošle godine je započela, a prethodnih tjedana i uspješno završila pregovore oko akvizicije konkurentske američke tvrtke Ross International, kojom preuzima njena postrojenja u Mađarskoj i Južnoj Africi.

Darko Ranogajec, direktor Omca Croatia, koja pokriva 50% proizvodnje matične grupacije, rekao nam je kako su sad u fazi preuzimanja koje će završiti sredinom listopada, nakon čega slijedi nastavak operacije pod njihovom punom kontrolom. Tvrtka je dosad pokrivala više od 20 posto svjetskih potreba.

Fleksibilna mogućnost seljenja

“Preuzimanjem tvrtke povećavamo kapacitete i širimo prisutnost na afričkom kontinentu. Time ćemo povećati kapacitet za približno 20%. Cilj nam je bilo širenje na tržište koje bismo teško osvojili bez preuzimanja te tvrtke. Konsolidacija je također nužna kako bismo se na globalnom tržištu mogli ravnopravno nositi s kineskom konkurencijom”, navodi Ranogajec, dodajući kako u se u ovom trenutku fokusiraju na tehnološko unapređenje proizvodnje u Mađarskoj i Južnoafričkoj Republici, s ciljem da organizacijski integriraju dvije tvrtke i iskoriste sinergijske efekte.

Preuzimanjem dviju tvornica grupacija dolazi do ukupno 2200 zaposlenih u devet tvornica u osam zemalja. U Južnoafričkoj Republici preuzimaju obvezu opskrbe staklarske grupe Consol Glass, najveće u toj regiji.

“Naša politika će se voditi velikim ulaganjima u tehnologiju i opremu, s namjerom da stabiliziramo broj ljudi s različitim pristupima u različitim državama u skladu s pripadajućim tržištima i rezultatima pojedinih tvornica. Naša prednost sada je u tome što imamo mogućnost seljenja proizvodnje u našim sadašnjim lokacijama fleksibilno i brzo, a tu ćemo mogućnost sada još proširiti još više”, ističe direktor koji smatra da su benefiti akvizicije važni uslijed pandemije koja je uzrokovala poremećaj tržišta na globalnoj razini.

“Zahvaljujući tome i visokoj konkurentskoj sposobnosti, prošli smo kroz krizu dobro i očekujemo dobru poslovnu godinu. Pripremamo se za izazovna buduća vremena, smatramo da će ekonomske posljedice koronakrize potrajati još kroz iduću godinu i tome smo prilagodili svoje planove, kao i ovu akviziciju kao dio tog plana”, zaključuje direktor Darko Ranogajec.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 06.10.2020. / Lucija Špiljak, poslovni.hr