BOLJE OD POVIŠICE

Poslodavci, razmišljate kako nagraditi zaposlenike? Na ove iznose ne plaćate porez

Poslodavci, razmišljate kako nagraditi zaposlenike? Na ove iznose ne plaćate porez

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je popularnija zahvaljujući svojim mnogim prednostima. Osim osiguranika, njezine su pogodnosti počeli otkrivati i poslodavci. Naime, ako odluče uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike, mogu ostvariti značajne porezne olakšice

Posljednjih nekoliko godina sve se više priča o važnosti angažiranosti zaposlenika. Mnoge taj koncept prilično živcira - smatraju ga još jednom izmišljotinom raznih konzultanata ili stručnjaka za razvoj ljudskih potencijala. No gdje ima dima, ima i vatre: činjenica je da su angažirani zaposlenici sretniji i produktivniji.

Povećati angažiranost zaposlenika nije jednostavno. Ne toliko čarobna formula glasi: treba znati prepoznati njihove snage, vještine i rezultate te ih za njih nagraditi. Neke će zaposlenike, primjerice, motivirati javno priznanje njihovih zasluga i pohvala nadređene osobe, a drugi će jedva dočekati nekoliko nagradnih slobodnih dana. No otkad je svijeta i vijeka, ipak najbolje prolazi financijska nagrada. A s druge strane, poslodavci se prilično teško odlučuju na povišice. Rješenje bi moglo biti jednostavnije nego što se čini – uplata zaposlenicima u III. stup mirovinskog osiguranja.

Jasna računica
Kao što je poznato, hrvatski mirovinski sustav funkcionira u tri stupa - prva dva su obavezna, a treći je dobrovoljan. Članstvo u dobrovoljnome mirovinskom fondu predviđa i opciju da za osiguranika dobrovoljnu mirovinsku štednju uplaćuje poslodavac.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr

Utorak, 30.11.2021. / 24ContentHaus, 24sata.hr