Mihaela Devescovi se nakon rada u korporaciji pronašla u sirovoj hrani i tortama

Foto: www.womeninadria.com

Potom odlazi na burzu i posvećuje se pisanju tekstova, recepata i svojih kulinarskih iskustava na stranici Sirova Hrana. Upravo joj je taj način prehrane obilježio naredni period života, kako privatni, tako i onaj poslovni.

Paralelno je neko vrijeme tražila i posao u struci, više zbog financija, nego zbog bilo čega drugoga, no ova kulinarska strana sve ju je više privlačila i jednostavno se zaljubila u zdravu prehranu.

Od vlastite kuhinje do radionica po cijeloj Hrvatskoj

„Već sam neko vrijeme čitala knjige, kako strane, tako i domaće, o zdravoj prehrani, educirala se, a i kod kuće smo promijenili način prehrane zbog čega smo se svi osjećali bolje“, kazala je Mihaela čija je stranica uskoro postala jako popularna i praćena te su zahvaljujući tome došli novi angažmani i poslovne ideje.

Naime, zbog velikog interesa za novi, zdravi način prehrane sirovim namirnicama, Mihaela uskoro kreće s održavanjem kulinarskih radionica i to u svojoj vlastitoj kuhinji, koju je za tu potrebu spojila s dnevnim boravkom. Za razliku od mnogih drugih poduzetnica kojima su u biznisu prvi klijenti bili prijatelji ili poznanici, kod Mihaele se radilo o potpunim strancima koji su pokazali sličan interes putem njene web stranice.

„Nikada mi uopće nije bilo u planu držati radionice, ali ljudi su se jednostavno počeli raspitivati o toj mogućnosti jer ih je zanimao zdraviji način prehrane i tako je krenulo. Muža i djecu sam poslala kod roditelja na cjelodnevni boravak i dovela ljude kod sebe kući. Krenulo je od nekih pet ljudi, dok ih danas na radionice dolazi i do 20“, otkrila je Mihaela dodavši da ju je obitelj podržala u toj novonastaloj situaciji, pogotovo suprug koji je bio sretan da se bavi nečim što voli.

Ističe, inače je bila cijeli život jako sramežljiva i nije joj bilo lako stati pred grupu ljudi i početi im držati radionice, ali muž ju je podupirao, uvjeravajući kako iza sebe ima dovoljno znanja i iskustva koje može prenijeti drugima i naučiti ih nečem novom. Kuhali su sve od doručaka do deserata. Upravo tako, kazala nam je Mihaela, nastala je i njena kuharica naziva „Sirova hrana“ sa 180 recepata, koja objedinjuje razna jela nastala eksperimentiranjem u njezinoj kuhinji. Knjiga je već gotovo rasprodana, što svjedoči o njezinoj popularnosti.

Kasnije, kada se cijeli biznis počeo širiti i to ponajviše preko društvenih mreža, počela je tražiti sponzorstva od raznih tvrtki koje se bave zdravim namirnicama ili ih prodaju, pa su i oni prepoznali vrijednost Mihaelinog rada, pogotovo jer je bila jedna od prvih koja se počela baviti „raw foodom“. Uskoro su krenule i radionice za te tvrtke, koje su obuhvatile cijelu Hrvatsku, putovalo se po Istri i Dalmaciji.

Potom ju počinje zaokupljati ideja o zdravim, sirovim tortama, kao logičan produžetak cijelog biznisa.

„Sve je više ljudi koji se imaju želju educirati o prehrani i industrijski obrađenoj hrani. Mislim da su zdrave slastice sam vrh sirove hrane, a meni i drugima koji su ih probali čak su finije od klasičnih torti. Usput znate da jedete sve prirodne namirnice, kolače koji su bazirani na orašastim plodovima i suhom voću. Nema šećera, već se za zaslađivanje koristi agava sirup, nema maslaca, ni margarina“, opisala je Mihaela. U njenim zdravim kolačima niti obično mlijeko nije poželjan sastojak, već se koristi kokosovo ili bademovo.

Odlučila je pokušati sa zdravim slasticama, na burzi se počela raspitivati o programima samozapošljavanja i tako 2011. godine otvara se obrt Sirova hrana.

Samim time trebalo je zadovoljiti neke određene standarde, odvojiti kuhinju za proizvodnju od životnog prostora i urediti je prema strogo određenim pravilima.

„Jednostavnije je raditi od kuće, nema odlazaka negdje i gubljenja vremena. Djecu vidim kada dođu iz škole i sretna sam s radom od kuće“, ispričala je.

Ostatak vijesti pročitajte na portalu www.womeninadria.com

Utorak, 22.12.2015. / www.womeninadria.com