Kako je pandemija utjecala na Hrvate? Evo koliko ih je dobilo otkaz, koliko ih krpa ‘kraj s krajem’…: ‘Naši građani su najmanje optimistični’

Kako je pandemija utjecala na Hrvate? Evo koliko ih je dobilo otkaz, koliko ih krpa ‘kraj s krajem’…: ‘Naši građani su najmanje optimistični’

Hrvatski su građani imali najnižu razinu optimizma u pogledu svoje financijske budućnosti, kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Od travnja do srpnja 2020., unatoč blagom poboljšanju situacije u pogledu radnog vremena i sigurnosti posla, došlo je i do vrlo nepovoljnog kumulativnog socijalnog i ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa na živote građana, osobito žena i mladih.

Hrvatski građani su istaknuli znatne egzistencijalne probleme, pesimistični su po pitanju svoje financijske budućnosti i imaju vrlo nisku razinu povjerenja u nacionalnu vladu i EU, pokazalo je novo izvješće Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta iz Dublina ‐ Eurofounda, objavljeno potkraj rujna 2020., o utjecaju pandemije na privatni i poslovni život građana diljem Europske unije (EU).

Po ‘krpanju kraja s krajem’ smo na vrhu EU-a

“Na razini cijele Europske unije najvažniji zaključak je da su zbog vrlo negativnog utjecaja koronavirusa snažno povećane međugeneracijske i rodne nejednakosti”, ističe Predrag Bejaković u novom Aktualnom osvrtu Instituta za javne financije “Utjecaj koronavirusa na život i rad građana u Europskoj uniji”.

“Prema izvješću Eurofounda, građani Hrvatske navode znatne financijske i egzistencijalne probleme (tzv. krpanje kraja s krajem koje je gotovo najviše na razini EU-a), vrlo su pesimistični u pogledu svoje buduće financijske situacije i slabo vjeruju u nacionalnu vladu i EU”, istaknuo je Predrag Bejaković.

Dodaje da građani, ne samo u Hrvatskoj, često nisu dovoljno dobro upoznati sa svime što se ostvaruje na nacionalnoj i europskoj razini, pa je važno usvojiti jasnu komunikacijsku strategiju, ali i nadalje poticati europsku solidarnost. Time bi se vjerojatno i u Hrvatskoj moglo povećati povjerenje u vladu na nacionalnoj i EU razini, koje je zasad vrlo nisko.

Koronavirus je najnepovoljnije utjecao na žene u dobi od 18 do 34 godine jer su upravo one najčešće gubile posao. S druge strane, najmanju vjerojatnost da će izgubiti posao imali su muškarci u dobi od 35 do 49 godina.

Strah od gubitka posla bio je najizraženiji u Bugarskoj i Grčkoj, a najmanji u Danskoj, Austriji i Mađarskoj. U Hrvatskoj je 8% ispitanika u ovom razdoblju izgubilo posao, što je i prosjek EU-a. Vjerojatnost da će u sljedeća tri mjeseca izgubiti posao bila je 19% u travnju i 11% u srpnju, odnosno u oba mjeseca bila je nešto iznad prosjeka EU-a (15% u travnju i 10% u srpnju), ali ipak znatno niža nego u Bugarskoj, Malti, Grčkoj i Portugalu.

Cijeli članak pročitajte na net.hr

Utorak, 06.10.2020. / Danas.hr, net.hr