Uz jednu veliku novost, sutra se ‘otključavaju’ mjere aktivne politike zapošljavanja

Uz jednu veliku novost, sutra se ‘otključavaju’ mjere aktivne politike zapošljavanja

HZZ po novome neće isplaćivati potporu onom korisniku koji ima na privatnim računima ovrhu čiji iznos prelazi 20% tražene potpore.

S današnjim danom startaju nove mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kojima se nadomještaju one zahvaljujući kojima je u protekla tri mjeseca amortiziran lockdown tijekom koronakrize, a već sutra, 1. srpnja, otključavaju se konačno i redovite mjere aktivne politike zapošljavanja, vrijedne 965 milijuna kuna koje su zbog pandemije bile potpuno obustavljene.

Omogućuje se uvođenje skraćenog radnog vremena zbog manjeg obima posla, ali ne kraćem od polovice mjesečnog fonda sati, a pokrivat će se do 2000 kn mjesečno neto po radniku, a poslodavac mora obračunati i isplatiti doprinose i na iznos potpore koju isplaćuje radniku.

Mjeru će koristiti poslodavci s više od 10 zaposlenih, ali samo za radnike koji su kod njega bili prije 31. svibnja, a neće ju moći koristiti oni koji imaju dugove prema radnicima, niti za radnike koji rade na daljinu. Mjera se koristi od 1. lipnja, a uz izuzetak tog mjeseca, a do kraja godine korisnici će se morati redovito javljati na javni poziv HZZ-a.

Ključni kriterij za dobivanje potpore bit će očekivani pad od 10% mjesečnog fonda radnih sati svih radnika prijavljenih na puno radno vrijeme. Trebat će dokazati povezanost utjecaja korone na poslovanje i očekivani pad mjesečnog fonda radnih sati, i to ostvarenim padom prometa od najmanje 20% u odnosu na isti lanjski mjesec.

Potporu će oni koji ju dobiju morati vratiti državi ako se utvrdi da su do 31. prosinca 2021. isplatili dobit bilo kojeg poreznog razdoblja, te ako vlastite dionice i udjele dodijele članovima uprava i direktorima ili im isplati bonus i nagrade.

Za poslodavce s manje od 10 zaposlenih predviđena je opcija korištenja mjere za očuvanje radnih mjesta zbog korone 2000 kuna neto. Neće ju moći dobiti iznajmljivači nekretnina, OPG-ovi, ni poduzetnici koji koriste druge mjere HZZ-a, izuzev potpore za samozapošljavanje.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 30.06.2020. / Marija Brnić, poslovni.hr