Stolare danas 'tražimo povećalom', ali Šibenčaninu Mati to zanimanje oduvijek je bilo prvi izbor

Foto: M.G./ŠIBENIKIN

Stolare danas 'tražimo povećalom', ali Šibenčaninu Mati to zanimanje oduvijek je bilo prvi izbor

Na tržištu rada stolari su traženo zanimanje, traži ih se doslovno povećalom, no posljednjih godina u Hrvatskoj interes učenika za to zanimanje, kao i za mnoga druga strukovna, je slab.

Slična je situacija i u Šibeniku gdje je kroz dvadeset godina desetak zanimanja u Srednjoj strukovnoj školi doslovno nestalo. Ipak, oni koji su izabrali zanimanje stolara, postižu veliki uspjeh pa je tako Mate Perica na nedavno održanom državnom natjecanju WorldSkills osvojio treće mjesto. Stolarstvo mu je 'u krvi' od malih nogu, a on je primjer kako trud i ljubav prema onome što radiš dovode i do uspjeha.

- Od malih nogu volim raditi s drvetom, iako mi se time nitko u obitelji ne bavi, stoga je izbor ove srednje škole i ovog smjera bio logičan. Samo natjecanje mi nije bilo problem, treme nije bilo i zadovoljan sam uspjehom – priča nam ovaj učenik trećeg razreda.

Natjecanje je trajalo tri dana i obuhvatilo je od izrade nacrta, kalkulacije utroška materijala i praktičnog dijela, a u svemu ovome Mati je pomogla kako praksa tako i mentor Milan Brčić.

- Nakon srednje škole slijedi naučnički ispit, dvije godine rada u struci i polaganje majstorskog ispita koji svakako planiram polagati. Možda ću nastaviti raditi kod privatnika kod kojeg sam na praksi, a kroz godine nije isključen i samostalan posao- govori nam.

Stolara je na tržištu malo, oni koji rade puni su posla i kako nam kaže Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole, ljudi ga znaju zaustavljati na ulici s pitanjem ima li nekog dobrog učenika da im nešto napravi.

- Majstora jednostavno nema i velika je potražnja za njima, sve je manje pravih stolara. To je deficitarno zanimanje i da bi se zadovoljile potrebe tržišta i potražnje u našoj sredini, godišnje bi ih barem petnaestak trebalo upisati ovaj smjer. U Matinom razredu ih je osam i iako je to malena brojka, ipak moram kazati da nekog pomaka posljednjih nekoliko godina ipak ima. Ovo je dobro i traženo zanimanje s dosta perspektive, a tko želi naučiti, može. Ovo natjecanje i uspjeh pokazuje da smo na pravom putu i ovo je izniman rezultat za školu, posebno kad uzmemo u obzir da smo malena sredina s malim brojem učenika – govori nam Sekso.

Srednja strukovna škola često ima dane otvorenih vrata, oglašavaju se na web stranicama, sudjeluju na priredbama i trude se privući učenike.

- Interes raste polako, a i dobro je što djeca obrtnika upisuju ovu školu i nastavljaju obiteljsku tradiciju. Ovo je posao koji treba voljeti, kao svaki zanat uostalom, stalno se usavršavati, pratiti nove tehnologije i trendove. U posljednjih 20 godina izgubili smo mesare, soboslikare, tesare, pekare, skoro deset zanimanja. Manjak je interesa među učenicima za ta zanimanja, a susrećemo se i s drugim problemom, a to je i nedostatak kadra koji će ih učiti. Ipak, Mate je jedan pozitivan primjer i nadam se da će se kroz godine stvari ipak promijeniti jer strukovna zanimanja su perspektivna i tražena – kaže nam za kraj.

Izvor: sibenik.in

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.05.2022. / www.sibenik.in