Skok turizma već ove godine briše pad iz korona krize

Skok turizma već ove godine briše pad iz korona krize

I na razini cijele 2021. rast BDP-a mogao bi biti dvoznamenkast, a i 9-postotno povećanje značilo bi hvatanje razine iz 2019.

Čini se da je tempo gospodarskog oporavka teže procjenjivati negoli pad koji je uslijedio s lanjskim pandemijskim udarom.

Na objavu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prvoj procjeni BDP-a za treće tromjesečje i realnoj stopi rasta od 15,8 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine (prema sezonski prilagođenim podacima 15,5 posto), većina analitičara priznala je da je to premašilo njihova očekivanja.

Osim osobne potrošnje za koju se mahom računalo s dvoznamenkastim rastom, iako je objavljeni podatak od 16 posto također mahom nadmašio predviđanja, dio ekonomista apostrofirat će kako ih je ugodno iznenadio i pozitivan doprinos neto inozemne potražnje, prije svega zbog znatno manjeg rasta uvoza robe i usluga u odnosu na izvoz, koji u ljetnom kvartalu ponajprije ima jak pečat usluga povezanih s turizmom.

Stopa rasta ukupnog izvoza, naime, dosegnula je gotovo 49 posto, dok je uvoz robe i usluga u odnosu na lanjski treći kvartal porastao “samo” 14 posto.

Najveća stopa od 1990.
Premijer Andrej Plenković nije propustio priliku pohvaliti se kako je to druga najveća godišnja stopa kvartalnog rasta BDP-a dosad (iza one zabilježene u drugom kvartalu, od gotovo 17 posto).

Na prigodno sazvanoj konferenciji za medije istaknuo je i da time u prvih devet mjeseci imamo godišnji rast od 10,7 posto, što je najveća stopa “od kada imamo Hrvatsku”. Uz poruku da će “Vlada učiniti sve da rast na kraju godine bude barem devet posto, podsjetio je i da je među članicama EU za koje su dostupni podaci za treći kvartal (a poznati su za njih 21) hrvatskih 15,8 posto daleko najviša stopa rasta BDP-a.

Doduše, u ovo doba prošle godine, prilikom DZS-ove procjena kvartalnog BDP-a također smo prednjačili, ali stopom pada. Tada je Hrvatska bila jedina s dvoznamenkastim padom u EU, s tim da se nešto kasnije pokazalo da je u Grčkoj bio nešto veći.

Na razini cijele 2021. gotovo je sigurno da će hrvatsko gospodarstvo zabilježiti dosad najveću stopu rasta. Ima li se u vidu da su lani krajem studenoga zbog koronakrize postrožene epidemiološke mjere, što je u konačnici u zadnjem kvartalu pridonijelo godišnjem padu od 7,4 posto, za posljednje tromjesečje ove godine u ove godine očekuje se također solidan rast.

U svakom slučaju, sve upućuje da bi i na razini cijele godine rast mogao biti veoma blizu dvoznamenkastoj stopi. No, i 9-postotni rast značio bi hvatanje razine BDP-a pretkrizne 2019. već u ovoj godini, iako se još početkom ove godine računalo da će nakon oštrog prošlogodišnjeg pada za to trebati pričekati barem kraj iduće godine...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 30.11.2021. / poslovni.hr