Šefica Ureda državne uprave uzela 200.000 kuna otpremnine pa se vratila na posao

Jasminka Širola / Foto: DANICA.HR

Šefica Ureda državne uprave uzela 200.000 kuna otpremnine pa se vratila na posao

Bivša šefica Ureda državne uprave u Križevcima Jasminka Širola podnijela je prošle godine zahtjev za prestanak radnog odnosa koji je bio uvjet za stimulativnu otpremninu.

Uredi državne uprave diljem Hrvatske, od 1. siječnja ukinuti su te pripojeni županijama. Vlada je osigurala 150 milijuna kuna za stimulativne otpremnine za sve one koji su htjeli otići.

Jasminka Širola odlučila je iskoristiti zakonsku mogućnost, a dobro upućeni izvori portala Danica tvrde kako je 15. prosinca otišla iz Ureda uz otpremninu od oko 200.000 kuna. Već drugi dan prijavila se na Zavod za zapošljavanje.

Iz Ureda državne uprave u Koprivnici, prema službenim podacima, uz stimulativne otpremnine otišlo je 23 od ukupno 75 zaposlenih. I tu bi priča stala da ovih dana novinari portala Danica nisu doznali kako gospođa Širola i dalje radi ono što je godinama radila u Križevcima – izvlaštenja zemljišta za projekte od državnog interesa.

Danas nije šefica ispostave Ureda državne uprave, već savjetnica za imovinska prava u novom županijskom Upravnom odjelu za opću upravu. Istom onom u koji su 1. siječnja prešli svi zaposlenici ukinutog Ureda državne uprave.

Kako je to moguće, sigurno se pitate? Portal Danica istražio je pozadinu cijele priče koja bi, nema nikakve sumnje, mogla biti predložak za ozbiljan politički fajt.

Jasminka Širola, utjecajna je članica HDZ-a u Križevcima i osoba od povjerenja šefa gradske organizacije dr. Mate Devčića, ravnatelja koprivničke bolnice.

Pojavila se Širola potkraj veljače ove godine i na velikom HDZ-ovu skupu u Koprivnici na kojem je govorio i šef stranke Andrej Plenković. Samo koji dan nakon tog stranačkog skupa, počinje opet raditi. Iste poslove izvlaštenja, na radnom mjestu u Križevcima.

Formalno-pravno, u njezinu odlasku i povratku sve je manje-više čisto. Otišla je uz otpremninu, prijavila se na Zavod za zapošljavanje te se u veljači javila na natječaj koji je raspisala Županija za radno mjesto savjetnice za imovinska prava.

Bila je jedina kandidatkinja i uspješno je prošla sve testove i razgovore. Početkom ožujka zaposlena je na određeno, s mogućnošću produženja ugovora o radu. No, to je ipak politički i moralno vrlo neugodna priča. Zbog otpremnine, ali i stranačkih veza.

Kaže kako nije ona određivala tko će lani otići iz Ureda državne uprave, odnosno tko je višak. Odnosno, da nije otišla svojevoljno


Izvor: danica.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 21.05.2020.