Nepalac u Hrvatskoj: Ovdje je vrlo skupo. Mi bismo htjeli plaću od oko 1000 eura

Nepalac u Hrvatskoj: Ovdje je vrlo skupo. Mi bismo htjeli plaću od oko 1000 eura

Sunil Bam, dopredsjednik udruge Nepalaca, gostovao je na N1 Televiziji i komentirao život svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj. Bam kaže kako je u Hrvatsku došao zbog boljeg života i više novca te da je tražio sigurnu zemlju. "Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. izguglao sam Hrvatsku, odabrao je i tu sam došao 2019. Proces je bio pomalo dugačak, a nije bio ni jeftin", rekao je.

U Nepalu je bio učitelji u osnovnoj školi gdje je predavao nepalski jezik. "Nepal nije baš razvijena zemlja i nema puno prilika za zaposlenje i htio sam zarađivati više", rekao je.

Otkrio je da uzdržava svoju obitelj od 15 članova. "Kada samo došao u Hrvatsku radio sam u blizini Gospića na jednom poljoprivrednom gospodarstvu i nikada nisam iskusio takvu hladnoću te sam se preselio u Osijek. Radio sam za tvrtku Drava International i tamo je sada 170 Nepalaca, a kada sam stigao bilo ih je tek nekoliko. Sada sam u Zagrebu i radim u jednom nepalskom restoranu. Vlasnik je podrijetlom blizu mog sela pa to olakšava stvari", objasnio je Bam.

"Hrvatska je zapravo jako skupa"

Kaže kako su prošle godine osnovali udrugu u Hrvatskoj, a najveći problem im predstavlja pronaći posao jer su mnogi došli kao sezonski radnici i nakon sezone ostali bez posla. "Mnogi Nepalcima je prilikom dolaska na aerodrom rečeno da su njihove vize poništene i deportirali su ih. To je pogreška tvrtke koja im je omogućila da dođu i na temelju čega su dobili vizu. Cijeli proces traje par mjeseci i to je dugo", rekao je.

Smatra da je najveći problem Nepalaca u Hrvatskoj jezik i klima koja je hladnija. "Na većim visinama u Nepalu je hladno, ali ondje gdje živimo je puno toplije", dodao je.

ž"Mnoge su tvrtke dobre, ali neke samo tjeraju radnike da rade, a da im ne daju plaću, papire, dokumente i ne pružaju im kvalitetan smještaj, ali to su samo neke tvrtke. U kontaktu sam s mnogim Nepalcima i puno je pozitivnih primjera, ali neki i nisu takvi. Onda povezujemo takve ljude s vlastima i upućujemo ih u njihova prava, a i organiziramo im nastavu jezika u suradnji s Centrom mirovnih studija", naveo je...

Ovu i slične vijesti pronađite na linku.

Video intervju pogledajte ovdje.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 02.11.2023. / index.hr