Mijić: Rad na crno doista je teško iskorijeniti

Mijić: Rad na crno doista je teško iskorijeniti
Planirala je postati građevinarka, upisala je Građevinski fakultet, a onda ju je srce povuklo prema nakitu i od tada ima svoj obrt za izradu nakita. Ovo je životna i poduzetnička priča Antonije Mijić iz Splita, vlasnice obrta Wonderland za dizajn nakita, gošće novog Poslovnog đira, podcasta prvog poslovnog radija PoslovniFM, kojeg uređuje i vodi Ojdana Koharević.

Iako u poslu godinama, Antonija je zadnjih šest godina obrtnica.

– Nisam mogla mirno spavati jer sam htjela uvijek prvo podmiriti sve namete državi. Rad na crno doista je teško iskorijeniti. No, iako se to čini ružnim kad se kaže, mogu razumijeti jednim dijelom zašto to rade i smatra da bi takvima trebalo pomoći kroz prvu godinu dana, kako bi legalno počeli raditi.

U mnogome su joj pomogli poticaji države, preko HZZ-a čime je, kaže, cijelu godinu mogla pokriti doprinose, nabaviti materijale.

A sve je krenulo, prisjeća se, iz kutka sobe, bila je to suradnja s raznim udrugama, pa su se tu izrađivali vijenci, detalji…. Mene je oduvijek zanimao nakit pa sam u prvo vrijeme radila sebi, prijateljicama s faksa, mami, kaže Antonija, u to vrijeme studentica građevine. A onda se dogodio sudbonosan trenutak kada je na drugoj godini Fakulteta građevinarstva vidjela da bi to moglo biti njezino zanimanje, prekinula faks i posvetila se nakitu.

– Drago mi je što sam to napravila i nikada nisam zažalila zbog te odluke. Radila sam do kasno u noć, za male novce, postala sam vremenom prepoznatljiva u tom svijetu nakita i sad sam zadovoljna tu gdje jesam, s osmijehom govori Antonija. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM ili preuzmite za kasnije slušanje.

Kad je krenula u posao, kaže, nije imala nikakvu podršku u branši jer obrta u ovom poslu baš i nema.

– Počela sam sa cirkonima i tu sam imala puno mogućnosti za kreativno izražavanje, a poslije sam pratila ono što tržište traži. Kad sam počinjala nisam znala koje materijale koristiti za što, koju krenu (plastični konac op.a.) da ne pukne, koje ljepilo, ne postoji nikakva izobrazba u tom smjeru. Moj plan je organiziranje radionica na tu temu, to još nisam stigla, no nadam se da ću uskoro uspjeti, govori Antonija.

Iako ima svoju radionicu u Splitu, Antonija živi od on line prodaje i kako kaže to joj sasvim dobro ide.

– Istraživala sam tržište i zaključila da je broj 1 na on line prodaji modni nakit i accessoires (modni dodaci), naglašava.

Na upit koliko birokracija otežava put prema poduzetništvu, Antonija odgovara kako je pratila korake koji su meni bili jednostavni, ali možda bi bilo dobro da bude savjetnika za razna pitanja, primjerice oko poticaja ili sredstava EU.

– Moram naglasiti da mi je Hrvatska obrtnička komora uvijek bila pri ruci, no bilo je i slučajeva kad mi ni oni nisu znali dati odgovor, tako da bi i službenici trebali biti stručniji, ocjenjuje Antonija.

Osvrnula se i na nedostatak njihove branše u samom središtu Splita koje je zagušeno gastro ponudom, dok malih obrtnika gotovo da i nema.

Njezine klijentice su uglavnom žene, no zna biti i muškaraca, a oni su mnogo jednostavniji kupci, uz smijeh zaključuje razgovor za PoslovniFM Antonija Mijić.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 20.10.2023. / poslovnifm.com