Najmlađa premijerka na svijetu uvodi četvorodnevni radni tjedan

Najmlađa premijerka na svijetu uvodi četvorodnevni radni tjedan

Nova premijerka Finske Sanna Marin, (34) založila se za uvođenje fleksibilnog radnog vremena u državi.

Dok se radnici diljem svijeta vraćaju u urede nakon blagdana, novoinstalirana premijerka Finske nastojala je ublažiti udarac građanima s mogućnošću skraćenja radnog tjedna, prenosi CNBC.

Sanna Marin predložila je stavljanje čitave države na četverodnevni radni tjedan koji se sastoji od šest sati radnog dana.

Prijedlog je opisala kao “sljedeći korak za nas u radnom životu".

„Vjerujem da ljudi zaslužuju provoditi više vremena sa svojim obiteljima, voljenima, hobijima i drugim aspektima života, poput kulture. To bi nam mogao biti sljedeći korak u radnom životu ", rekao je Marin.

Konkretni detalji Marininog prijedloga tek se trebaju priopćiti.

Finska je dugo zagovornica fleksibilnog rasporeda rada. Godine 1996. vlada je uvela zakon kojim je zaposlenicima omogućeno pravo da mijenjaju i prilagođavaju svoje radne sate od uobičajenih zahtjeva svojih poslodavaca.

Od kada je u prosincu preuzela dužnost i postala najmlađa svjetska premijerka, Marin je napredovala u tom programu. Marin je na čelu Finske socijaldemokratske stranke i predvodi koalicijsku vladu od pet stranaka.

U 2015. godini, susjedna Švedska testirala je šest sati radnog tjedna u Geteborgu, otkrivši kako je to blagodat za nivo sreće radnika, ali i teret za javne blagajne. Francuska je u međuvremenu smanjila svoj standardni radni tjedan na 35 sati s 39 sati u 2000.

Pojam smanjenog radnog tjedna također ima podršku i dijela korporativnog svijeta...

Ovu i slične vijesti pronađite na portalu poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 07.01.2020. / poslovni.hr