Bečki institut upozorio: Hrvatska još dodatno usporava, a zvijezda u usponu je Kosovo

Bečki institut upozorio: Hrvatska još dodatno usporava, a zvijezda u usponu je Kosovo

Razdoblje gospodarske ekspanzije za većinu tranzicijskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, završilo je. U idućim godinama možemo računati tek na skromnije stope gospodarskog rasta, poruka je stručnjaka uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Prema najnovijim prognozama Bečkog instituta Hrvatska u ovoj godini može očekivati stopu rasta gospodarstva od 2,6 posto. No, u idućim godinama gospodarski rast dodatno će se usporiti pa bi hrvatska ekonomija trebala rasti po stopi od 2,5 posto u 2020. i 2021. godini. Iako stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5 posto ne odstupa previše od dosadašnjih stopa rasta u Hrvatskoj, s obzirom na to da su one ionako bile manje nego u drugim usporedivim zemljama “Nove Europe”, vrijedi spomenuti da je ta stopa ipak manja od ranije očekivanih.

Najbrži rast

Uz to, bit ćemo među novim članicama EU s najmanjim stopama gospodarskog rasta. S druge strane, najbrže rastuća gospodarstva među zemljama u tranziciji imat će Kosovo, Albanija i Moldova, pokazuje analiza Bečkog instituta. Kosovsko bi gospodarstvo, primjerice, u ovoj godini, prema tim prognozama, trebalo rasti po stopi od 4,1 posto, u sljedećoj godini po stopi od četiri posto, a u 2021. godini po stopi od 3,9 posto.

U prognozama znakovita naziva “Prelazak u sporu traku” analitičari Bečkog instituta kao glavne razloge ‘hlađenja’ tranzicijskih gospodarstava navode usporavanje gospodarskog rasta u svijetu, posebno u Njemačkoj, zatim jačanje protekcionizma u svjetskoj trgovini i neizvjesnosti koje nosi Brexit.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 02.04.2019.