Ostavite stres na poslu uz pomoć ove 3 strategije

Ostavite stres na poslu uz pomoć ove 3 strategije

Stres na poslu neizbježan je čak i za ljude koji obožavaju svoj posao. Iako to možda ne želite, lako ga je “donijeti” kući s vama, protezati ga kroz razgovore uz večeru i tako si oduzeti vrijeme koje bi trebalo biti namijenjeno opuštanju.

Često svoj posao nosimo sa sobom, što nam otežava koncentraciju i angažman u privatnom životu, zbog čega nerijetko bezrazložno znamo biti otresiti prema našim bližnjima. Stres na poslu posebno je problematičan ako radite od kuće jer ste, tehnički, nakon završetka radnog vremena i dalje na 'radnom mjestu'.

Bez obzira na to odgovarate li bez prestanka na mailove, pogledavate li svakih 5 minuta na mobitel, nosite li laptop sa sobom u krevet ili se jednostavno ne možete riješiti nervoze zbog nadolazećeg projekta, donosimo tri stvari koje možete učinite kako biste umanjili stres i ostavili ga na poslu.

Napravite postupnu tranziciju iz poslovnog u privatno

U svom je članku za Harvard Business Review, CEO trenerica Sabina Nawaz istaknula nekoliko strategija koje možete primjeniti kako ne biste bili opterećeni poslom i nakon radnog vremena.

Jedna od strategija uključuje ubacivanje neke aktivnosti u vaš raspored između boravka na poslu i vraćanja kući, prenosi womeninadria.com. Ne mora se raditi o nečemu što iziskuje puno vremena, već o nekoj sitnici koja će vam pomoći da malo predahnete i sredite svoje misli. To može biti odlazak u obližnji park, kratka kava ili bilo što drugo što će vas pripremiti za one izazove koji vas čekaju kod kuće.

Uobičajeno je ponašati se kao da ste na autopilotu kada upadnete u rutinu. Ali to također znači da propuštate puno ljepote koja vas okružuje. Neka vaš put od posla do doma postane vrijeme za smirivanje i povezivanje sa svijetom koji vas okružuje.

Razgovarajte o stresu s nekim tko nije član vaše obitelji

Naravno da ćete htjeti obznaniti svojoj obitelji kada imate posebno stresan i intenzivan radni tjedan, ali Nawaz tvrdi da je detalje vaših frustracija najbolje podijeliti s nekim drugim. To može biti kolega s posla (koji iz prve ruke zna s čim se nosite) ili prijatelj – tko god je voljan saslušati vas i, kada je potrebno, ponuditi vam savjet.

Razgovor o onome što vas muči s nekim u koga imate povjerenja dobar je način da se riješite nakupljenih negativnih emocija, a da pritom ne opterećujete vaše obiteljske odnose.

Odredite jedan dan u tjednu koji ćete raditi malo duže

Nažalost, nisu svi sretni da imaju posao s kojim su svaki dan gotovi u 16 sati. Ključ je, u slučaju da nemate takvo radno vrijeme, u time managmentu. Nawaz savjetuje da odaberete jedan dan u tjednu i namijenite ga radu do kasno. Možete obavijestiti svoju obitelj da ćete taj dan raditi duže od predviđenog kako bi i oni mogli organizirati obaveze i napraviti planove prema vašem rasporedu.

Radni zadatci mogu biti vrlo zahtjevni, a stres koji s njima dolazi lako može utjecati i na naš privatni život. Nekad jednostavno nemamo dovoljno psihičkog i fizičkog kapaciteta za “emocionalnu prtljagu” koju nosimo sa sobom i zato je važno da posao ostavimo tamo gdje mu je mjesto – na poslu.

Vijest je prenesena s womeninadria.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 31.03.2021.