Žena izmislila staž pa 17 godina primala mirovinu. Mora vratiti 500.000 kuna

Žena izmislila staž pa 17 godina primala mirovinu. Mora vratiti 500.000 kuna

Slavonka je 24. srpnja 1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu imovinu.

Žena s područja Slavonskog Broda je 17 godina primala mirovinu na temelju radnog staža koji je izmislila. Kako javlja portal Danica, sud je 77-godišnjakinju pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uvjetne zatvorske kazne. K tome, žena mora državi vratiti nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 300.000 kuna, što je s kamatama više od pola milijuna kuna.

Slavonka je 24. srpnja 1995. podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu imovinu. Uz zahtjev je priložila radnu knjižicu na svoje ime s upisanim radnim stažem od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u BiH.

U presudi Županijskog suda stoji da je okrivljena itekako bila svjesna činjenice da nije ostvarila nijedan dan radnog staža u BiH. “Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari”, piše u presudi. Navodi se da je lažna umirovljenica time tijekom inkriminiranog razdoblja ostvarivala protupravnu imovinsku korist i mjesečno primala mirovinu na koju zapravo nije imala pravo.

Tijekom 17 godina 77-godišnjakinja je mjesečno primala iznos od oko 1400 kuna. Presuda je ovih dana postala pravomoćna pa žena u roku od 15 dana mora vratiti više od pola milijuna kuna. Morat će podmiriti i više desetaka tisuća kuna troškova kaznenog postupka, piše Danica.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Nedjelja, 05.06.2022. / www.poslovni.hr