Za Hrvatsku dostupno 355 milijuna eura, ali moraju se iskoristiti do kraja 2022. godine

Za Hrvatsku dostupno 355 milijuna eura, ali moraju se iskoristiti do kraja 2022. godine

Do poduzetnika je put pronašlo 115 milijuna eura, a u Europskom investicijskom fondu se nadaju da će do kraja 2022. biti plasirano sve.

Talijanski Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke, dogovorio je s Europskim investicijskim fondom jaču potporu i lakši pristup financiranju inovativnih poduzetnika u regiji srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Garancijska shema omogućit će mobilizaciju pola milijarde eura svježeg novca za oko 1300 inovativnih malih i srednjih tvrtki u devet zemalja pa će raspoloživa financijska injekcija dosegnuti iznos od milijarde eura, piše poslovni.hr

"Ovim novim ugovorom Unicredit će putem svojih devet banaka i šest leasing društava diljem srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Hrvatskoj, BiH, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji", istaknula je talijanska banka.  Garancijska shema InnovFin nije nepoznata domaćim tvrtkama i bankama. Od sredine 2016. do danas EIF je, u kontekstu InnovFin SME Guarantee Facility-ja, potpisao 6 garancijskih ugovora vrijednih 355 milijuna eura, od čega se 200 milijuna eura odnosi na Erste, po 55 milijuna na Zagrebačku banku i Unicredit leasing, 25 milijuna na PBZ te 20 milijuna na državnu razvojnu banku.

Dosad je do poduzetnika put pronašlo 115 milijuna eura, a u EIB-u se nadaju da će do kraja 2022. biti plasirano sve. "Ovisno o brzini hrvatskih financijskih institucija koje su sklopile sporazum s EIF-om koliko će u zadanim rokovima iskoristiti sredstava jer će one brže dobiti više sredstava. Isto tako, šaljem poruku poduzetnicima koji imaju bilo koju od inovativnih komponenti da se jave našim partnerima u Hrvatskoj kako bi se potpora inovativnom poduzetništvu što bolje iskoristila i rezultirala rastom ukupnog hrvatskog gospodarstva i povećanjem zapošljavanja i otvaranjem novih radnih mjesta", kaže voditelj EIB-ovog ureda u Zagrebu Anton Kovačev.

S najvećim iznosom jedan od najaktivnijih zajmodavca je Erste banka koja s Europskim investicijskim fondom surađuje  od 2017., a zbog velikog interesa u dvije godine iskorištena je kompletna tranša od 100 milijuna eura. 


Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Petak, 17.01.2020.