Vijest da smo u nečemu samodostatni zaista veseli: ‘Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno, ne bi smjelo biti nestašice‘

Vijest da smo u nečemu samodostatni zaista veseli: ‘Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno, ne bi smjelo biti nestašice‘

Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno i nema razloga za nestašicu, rečeno je u petak nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s upravom županjske šećerane, uz poruku kako vlada želi podržati proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj i jedinu preostalu hrvatsku šećeranu.

"Danas smo razgovarali o dodatnim potporama toj proizvodnji jer opet imamo smanjenje površina, a zahtjev za potporama opravdan je i zbog činjenice da zbog suše imamo značajan pad prinosa šećerne repe. Zato ćemo s proizvođačima razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti", rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je kako je vlada podržala prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije.

"Započeli smo rad na tom programu i pozdravljam sve dobrodošle prijedloge", rekla je Vučković.

Komentirajući nestašicu šećera na policama pojedinih trgovaca, Vučković je kazala kako po svim dostupnim podacima kojima ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

Nije odgovorila hoće li šećerana u Županji biti u gubicima zbog ograničene cijene šećera u maloprodaji, rekavši kako ministarstvo ne može ulaziti u pojedinačnu bilančnu poziciju tvrtke, ali će pokušati kompenzirati sve eventualne gubitke.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je kako je šećerana u Županji već četiri godine u problemima koji su se zbog visokih cijena energije sada samo dodatno usložili.

"Šećerana u Županji je među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj. Stoga smo ministrici predložili nekoliko konkretnih mjera kako bismo zadržali proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj na 12.000 hektara, što bi trebalo značiti sigurnost za opstanak županjske šećerane", kazao je Zadro.

Također je rekao kako županjska šećerana kupcima šećer isporučuje po cijenama u skladu s vladinom mjerom, iako zbog toga gomila gubitke.

Ovu i slične vijesti pronađite na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 16.09.2022. / slobodnadalmacija.hr