U travnju se očekuje rast mirovina, ali za svega 17,5 kuna

U travnju se očekuje rast mirovina, ali za svega  17,5 kuna

Povišica koja je rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja mirovina stiže nam u travnju za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Na prosječnu mirovinu riječ je o 17,5 kuna većoj mirovini, no većina umirovljenika dobit će manje od toga.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je donijelo odluku o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine koja vrijedi retroaktivno od 1. siječnja ove godine te iznosi 68,45 kuna, što je 0,7 posto više nego dosad. Vrijednost mirovine po godini staža iznosila je 67,97 kuna pa je sada povećana za 0,48 lipa.

Povišica jedva za kruh i mlijeko

Prosječan umirovljenik ovim će usklađivanjem profitirati za 17,5 kuna. Njegova je mirovina 2.506 kuna, no kako većina umirovljenika prima manje od toga, oni će dobiti još manju povišicu, nedostatnu za kupovinu kruha i mlijeka.

Primjerice, na prosječnu najnižu mirovinu od 1.675 kuna povećanje je 11 kuna, koliko će dobiti četvrtina hrvatskih umirovljenika. Na oko 330.000 obiteljskih i invalidskih mirovina zajedno, koje u prosjeku iznose oko 2.500 kuna, povećanje je 14 kuna.

Do 0,7 posto došlo se temeljem podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih za razdoblje od srpnja do prosinca 2019. u odnosu na polugodište koje mu prethodi i podatka o indeksu usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2019. godine.


Cijeli članak dostupan na: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 06.03.2020.