U proljeće 2023. kreće posljednji krug APN subvencioniranih stambenih kredita

Foto: Screenshot web https://apn.hr/

U proljeće 2023. kreće posljednji krug APN subvencioniranih stambenih kredita

Posljednji krug APN subvencioniranih stambenih kredita održat će se u proljeće 2023. Pripreme su već ubrzano počele, interes je veliki, a s Mirnom Kvesić, direktoricom tvrtke 3D Privatne financije razgovarali smo o svim pogodnostima natječaja te zašto se građanima preporuča angažirati usluge iskusnih kreditnih posrednika, čija usluga je besplatna. Gospođa Kvesić primila nas je u uredu 3D Privatnih financija na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Unatoč predbožićnoj i nogometnoj euforiji koja je obuzela Zagreb, u tvrtki je vladala prilično hektična atmosfera jer pozivi građana zainteresiranih za APN naprosto nisu prestajali.

Je li ovo zaista posljednji APN natječaj?

Da, prema svim trenutno dostupnim saznanjima ovo je posljednji APN natječaj. Vjerujemo da će hrvatska Vlada i ubuduće pokušati na neki način subvencionirati kupnju stanova, posebno novogradnju, ali teško da će te subvencije moći biti atraktivne i povoljne kao i ovaj zadnji APN natječaj.

Po čemu je APN toliko atraktivan? Nudi li zaista klijentima vrhunske pogodnosti?

Glavna pogodnost APN kredita je subvencija mjesečnog anuiteta koju klijentima daje država. Subvencija iznosi 30-51% na iznos anuiteta, ovisno o području na kojem živite i kupujete (ili gradite nekretninu). Subvenciju vam nakon što je odobrena nitko ne može oduzeti ili ukinuti, a značajno vam smanjuje mjesečnu otplatu kredita.

Drugi značajni benefit odnosi se na kamatnu stopu po APN kreditima, koja je proteklih godina uglavnom bila u prosjeku 0,5 poena niža od one koju biste dobili po redovnom stambenom kreditu.

Treći, vrlo bitni faktor je fiksni period kamatne stope, koji je kod APN kredita minimalno pet godina, a imate li djecu produžuje se za svako dijete za još jednu godinu. Danas, kad su kamatne stope u porastu, to je vrlo bitna pogodnost kojom štitite sebe i svoju obitelj od naglog povećanja mjesečnih troškova.

Postoji li neka zamka nešto negativno što se klijentu može dogoditi ako se odluči na realizaciju APN kredita?

Poštuje li klijent glavne smjernice odnosno pravila APN kredita ne može mu se apsolutno ništa negativno dogoditi. Glavno pravilo APN kredita je da u periodu korištenja subvencija nekretninu ne smije prodati niti iznajmljivati. Ako bi se pak klijent odlučio na prodaju nekretnine, APN će mu isto i dozvoliti, ali će klijent biti dužan vratiti dotad dobiveni iznos subvencije. Obzirom da APN nudi kamatnu stopu nižu od one po redovnim stambenim kreditima, klijent će čak i u toj situaciji profitirati.

Zašto smatrate da je bolje da se klijent sa zahtjevom za APN kredit obrati tvrtki 3D Privatne financije, a ne direktno banci?

U tvrtki 3D Privatne financije rade financijski stručnjaci koji su prethodno bili dugogodišnji zaposlenici banaka. Tijekom karijere u banci prošli su već kroz niz APN natječaja i uspješno odradili na stotine kreditnih zahtjeva. Kroz to vrijeme susreli su se sa svim potencijalnim poteškoćama i preprekama koje se eventualno mogu pojaviti putem obrade kredita i znaju kako ih efikasno riješiti u korist klijenta. APN dokumentacija je poprilično zahtjevna i opširna, a banka vaš kredit smatra zaprimljenim tek kada je ona kompletna, ispravna i potpuna. To je naša ekspertiza.

Ostatak vijesti dostupan je na Poslovni dnevnik.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 14.12.2022. / Poslovni dnevnik