U gradiću u Hrvatskom zagorju šivaju 30.000 uniformi za njemačke vojnike

U gradiću u Hrvatskom zagorju šivaju 30.000 uniformi za njemačke vojnike

Ako Nijemci uoče makar i najmanju nepravilnost, pošiljku vraćaju. Sve mora biti savršeno

Što treba modernom vojniku? Najsuvremenije oružje, dakako, ali i nešto više. Treba mu odjeća koja će ga štititi od izrazito niskih temperatura i pružati mu komfor pri velikim vrućinama. Treba mu prepoznatljiva uniforma, krojena od najkvalitetnijih materijala, kojom će odskakati od drugih. Uniforma mora biti vodonepropusna jer će se vojnik često naći u kišnim uvjetima, a mora biti i lagana i paropropusna jer višesatna aktivnost može dovesti do obilnog znojenja, pa će, ako nema dobru uniformu, završiti mokar kao miš što će utjecati na koncentraciju, preciznost i sposobnost obavljanja zadataka.

To su samo neke od stvari na koje treba misliti hrvatska tvrtka Splendor tekstil.

Iako koronakrize još traje i brojna su poduzeća primorana zatvoriti svoja vrata ili otpustiti dio radnika, u Splendoru su ponosni na svoje uspjehe. Radnike nisu otpuštali, a iako je tekstilna industrija u Hrvatskoj na niskim granama, uspjeli su sačuvati poslovanje.

Tako su potpisali ugovor s Vojskom Savezne Republike Njemačke te će u tri godine isporučiti čak 30.000 komada uniformi, prije svega jakni i posebno dizajniranih hlača s njemačkim vojnim šarama, krojenih od materijala iznimno visoke kvalitete Gore-Tex.

Rigorozne provjere

Posjetili smo ih u Klanjcu, gradiću u Hrvatskom zagorju, gdje je pogon u kojem četrdesetak ljudi neumorno sjedi za šivaćim strojevima. Brinu se za svaki detalj. Bitan je ovaj i onaj šav, križni je naročito zahtjevan jer voda bi tu mogla pronaći svoj put, a nitko to ne želi. Na policama su poslagani deseci hlača, upravo se dovršila jedna tranša. Radnice nemaju vremena za razgovor, zaokupljene su proizvodnjom, a iz njihovih vrijednih ruku izlaze hlače koje se slažu na paletu. Ljubazno nam se nasmiješe, ali ruke se ne miču sa strojeva. Uzorci prethodno prolaze rigorozne provjere, nakon čega se pakiraju i čekaju kamione špediterske kompanije koji će ih naposljetku odvesti do krajnjeg odredišta u Njemačkoj, gdje će ih obući neki njemački vojnici i otići tko zna kuda u svijet u sklopu raznih NATO-ovih mirovnih misija.

Širokog osmijeha dočekuje nas Suzana Perčić, voditeljica razvoja ove uspješne tvrtke, u pratnji sina Luke, koji se u ovom obiteljskom biznisu prihvatio uloge voditelja prodaje.

Cijeli članak pročitajte na novac.hr

Utorak, 23.02.2021. / Tomislav Kukec, novac.hr