Što očekuje radnike? Poslodavci otkrili imaju li poslovni scenarij koji predviđa otkaze

Što očekuje radnike? Poslodavci otkrili imaju li poslovni scenarij koji predviđa otkaze

Vladine mjere čekamo s velikim optimizmom, ali treba vidjeti i što će u njima pisati “malim slovima”, budući da će i operacionalizacija tih mjera biti jako važna, odgovarali su jučer redom iz hotelijersko-turističkog sektora, koji je, uz drvnu industriju, poljoprivredu te prijevoz i dalje najpogođeniji koronavirusom, piše vecernji.hr.

Zbog pada narudžbi, izvoza, likvidnosti..., 5% tvrtki u drvnom sektoru već se izjasnilo da su počele s otpuštanjima, pokazala je anketa Hrvatskog drvnog klastera, dok prehrambena industrija ovih dana radi pojačano pokušavajući zadovoljiti sve potrebe kupaca. Najnovija anketa HGK pokazala je da već 80% domaćih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je porast od 13 % u samo 16 dana. Gotovo 60% tvrtki prijavilo je da su do sada zabilježile gubitke do pola milijuna kuna, a ako situacija potraje, njih 11% očekuje gubitke veće od milijun kuna.

Posebno zabrinjava to što 6% mikropoduzeća i 3% velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

ZDRAVKO JELČIĆ, Spin Valis - Procjenjujemo trenutačnu situaciju, zalihe i otpremu. Otkazano nam je već 60% gotovih narudžbi. Od idućeg tjedna gasimo proizvodnju po segmentima i postupno ćemo otpuštati radnike. Čekamo mjere Vlade kojima bi se otpuštanja mogla ublažiti.

PREDRAG GRUBIĆ iz korp. komunikacija Adrisa - Poduzimamo sve mjere u skladu s preporukama i odlukama mjerodavnih zdravstvenih institucija te organiziramo poslovanje primjereno okolnostima. Zasad smo zaustavili planirano sezonsko zapošljavanje.

PAVEL PAVLIČEK, direktor McDonald’sa Hrvatska - Ne planiramo otpuštati djelatnike. Trudimo se prilagoditi situaciji. Reorganizirali smo rad restorana i usmjerili se na dostavu i McDrive jer tako štitimo i zdravlje zaposlenika. Situacija je ozbiljna, nadamo se da će kriza brzo proći.


Ostatak članka pročitajte na: vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.