Sindikat želi da državni službenici godišnje dobiju 5000 kuna za hranu

Sindikat želi da državni službenici godišnje dobiju 5000 kuna za hranu

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je u četvrtak ponovno uvođenje dodatka za prehranu za državne službenike i namještenike u iznosu od od 5000 kuna godišnje.

Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, kojim je u neoporezive naknade uvrštena i novčana paušalna naknada za podmirivanje troškova prehrane radnika do 5000 kuna godišnje, stvoreni su preduvjeti za ponovno uvođenje dodatka za prehranu, odnosno stalnog dodatka u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji se prestao isplaćivati jednostranom odlukom koalicijske Vlade Ivice Račana, ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat smatra da bi ponovnim uvođenjem toga prava, koje je bilo ugovoreno kolektivnim ugovorima iz 1996., 1998. i 2000. godine, Vlada u znatnoj mjeri poboljšala materijalni položaj državnih službenika i namještenika, naročito onih čije se plaće kreću u rasponu nižem od iznosa minimalne plaće (3000 kuna) i neznatno većem od 4000 kuna.

Stoga predlaže da se u Kolektivni ugovor ugradi odredba da službenik i namještenik ima pravo na paušalnu naknadu za podmirenje troškova prehrane od 5000 kuna godišnje, koja bi se isplaćivala u jednakim mjesečnim iznosima.

Vijest je prenesena s poslovni.hr

Četvrtak, 29.08.2019.