Raste minimalac za studentske poslove - za dvije kune

Raste minimalac za studentske poslove - za dvije kune

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja poslalo je priopćenje u kojem stoji da je ministrica Blaženka Divjak povećala minimalnu naknadu za obavljanje studentskih poslova. 

"Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je u Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, a koja će od 1. siječnja 2020. iznositi neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019. godini", stoji u priopćenju. 

Naime, do izračuna se dolazi tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, u skladu s posebnim propisom, dijeli sa 160.

Sustavna regulacija studentskog rada

Kako je vlada Republike Hrvatske u Narodnim novinama nedavno objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu kojom se ista povisuje, stoga je ova odluka u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova

"Ovo je prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni. Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi", navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Članak prenesen s portala index.hr

Ponedjeljak, 18.11.2019. / https://www.index.hr/