Primanja kao na zapadu: Znate li koja tvrtka u Hrvatskoj isplaćuje neto plaću od 80.853 kuna?!

Primanja kao na zapadu: Znate li koja tvrtka u Hrvatskoj isplaćuje neto plaću od 80.853 kuna?!

Prosječne plaće kao na zapadu postoje i u Hrvatskoj.

Važno je odmah naglasiti da je riječ o iznimkama, ali dovoljno slasnim kad zaposlenici u deset tvrtki u Hrvatskoj imaju prosječne neto plaće iznad 4000 eura. Među njima, dvije tvrtke na vrhu nude plaće iznad 10.000 eura neto. Iduće četiri tvrtke nude iznad 5000 eura neto, a preostale četiri u tom gornjem domu hrvatskih platiša nude mjesečna primanja iznad 4000 eura neto. Niti jedna tvrtka na tom popisu nije nepoznata, iako mnoge ovdje ne objavljuju mnogo informacija o svom poslovanju.

Tvrtka u Hrvatskoj u kojoj se lani najviše isplatilo raditi je zagrebačka podružnica talijanske korporacije KT - Kinetics Technology. Navodno je ova tvrtka, čija je ekspertiza u izgradnji, održavanju i razvoju postrojenja u energetici, uključena u projekt modernizacije Rafinerije Rijeka. U samoj tvrtki o tome nismo uspjeli doznati, jer kontakt podaci vode na hrvatsku podružnicu KPMG-a, gdje su nam objasnili da oni za njih vode administrativne poslove u Hrvatskoj. No, dodatne informacije nam nisu mogli pružiti. Prema Fini, u KT-u je lani prosječna neto plaća iznosila čak 80.853 kune. Talijanski KT - Kinetics Technology nije se našao pri vrhu ovakvog popisa odjednom već je tu više-manje stalan gost. Godinu prije bio je na drugom mjestu, i to iza Adris grupe, a koje ove godine nema na popisu TOP10 s najvišim plaćama.

Na drugom mjestu je pak jedina tvrtka registrirana izvan Zagreba. Riječ je o splitskoj tvrtki Mejaši Prvi, poznatoj kao investitoru u najveći trgovački centar u Dalmaciji - Mall of Split. Ova je tvrtka lani isplatila prosječna neto primanja od 78.955 kuna.

Po tome je pretekla i svjetski poznatu konzultantsku kuću McKinsey & Company u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosječna neto plaća lani iznosila 38.820 kuna. McKinsey je time zadržao svoju poziciju od godinu prije.

Na četvrtom mjestu je, i to ponovno, tvrtka Microsoft Hrvatska. Podružnica najveće softverske kompanije na svijetu, koja proizvodi Windowse, Outlook i Office365, u Hrvatskoj svojim zaposlenicima isplaćuje prosječnu neto plaću od 36.330 kuna. No, u odnosu na pretpandemijsku 2019. nešto ju je smanjila.

firme u Hrvatskoj s najvecim placama

Izuzmemo li Fortenova grupu, odnosno bivši Agrokor, koji se smjestio na devetom mjestu najboljih platiša s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 32.826 kuna, sve ostale tvrtke na popisu su farmaceuti. Rekli bismo, prigodno, s obzirom na to da je lani globalno najvažniji događaj, odnosno onaj s najviše implikacija kako na gospodarstvo tako i život, bila pandemija koronavirusa. Tako na popisu slijede redom Roche, Boehringer Ingelheim, AbbVie, Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska.

Među farmaceutima, lani je najisplativije bilo raditi za Roche i Boehringer Ingelheim. Te su dvije kompanije jedine isplaćivale neto plaću od gotovo 5000 eura. Švicarski Roche je plaćao 36.211 kuna mjesečno, a njemački Boehringer Ingelheim 35.585 kuna. Američki AbbVie isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj prosječnu plaću od 33.943 kune, danski Novo Nordisk 33.746 kuna, a švicarski Novartis 32.620 kuna.

U odnosu na godinu prije, prosječna neto plaća među prvih deset porasla je. Prije dvije godine na devetom je mjestu bio njemački farmaceut Boehringer Ingelheim i plaćao je prosječno 32.200 kuna, a na desetom mjestu je bila Atlantic grupa s prosječnom plaćom od 31.000 kuna. Sada je Novartis, koji je na desetom mjestu, podigao ljestvicu na 32.620 kuna. Inače, lani su u pravilu samo farmaceuti dizali plaće dok su ih ostali mahom spuštali.

Izvor: jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 29.07.2021. / novac.jutarnji.hr