Poduzetnici su prevladali krizu, događa se pravi poduzetnički boom

Poduzetnici su prevladali krizu, događa se pravi poduzetnički boom

Zbog gospodarske krize od 2011. do 2016. u Hrvatskoj je ugašeno oko 10.000 obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta. Čini se da su obrtnici i mali poduzetnici sad prevladali krizu. Brojke posljednjih nekoliko godina ponovno rastu i dokazuju da su poduzetnici najveća snaga hrvatskoga gospodarstva.

Tome doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do poduzetničkog booma u posljednjoj godini, kada je otvoreno 5219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego godinu prije.

Veliki rast 

U Hrvatskoj je na kraju travnja 2019, prema podacima Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu prije bilo 78.991 sa 183.586 zaposlenih. Novinari Jutarnjeg lista analizirali su kakva je situacija u gradovima i koji od njih bilježe najveći rast obrtništva. Situacija je i tu znatno bolja nego lani pa rast obrtništva u pet godina bilježi čak 80 gradova, dok ih je u njihovoj prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57. U pet godina najveći rast broja obrtnika, od 38 posto, i dalje bilježi Grad Dubrovnik, u kojem je  prema podacima Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1607. Samo u posljednjih godinu dana, broj obrtnika u Dubrovniku povećao se za 13 posto. Najveći rast u zadnjih pet godina bilježe, potom, Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika.

Na godišnjoj razini najveći rast, od 19 posto, bilježi Grad Lipik koji ima tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna. Odmah nakon Lipika s rastom od 17 posto je Novska, jedini grad u zemlji u kojem poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti i više od 100 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Utorak, 28.05.2019.