Od danas prijave mikropoduzetnika za 2000 kuna po radniku, idu i doprinosi

Od danas prijave mikropoduzetnika za 2000 kuna po radniku, idu i doprinosi

Kriterij za dobivanje je pad prihoda za najmanje 50% u lipnju 2020. prema lipnju 2019., na osnovu prijave PDV-a ili tablice pada prihoda.

Od danas do kraja srpnja teče rok za predaju zahtjeva za dobivanje nove potpore koja je za mikropoduzetnike pogođene korona krizom kao male poslodavce predviđena u iznosu od 2000 kn po radniku za mjesec srpanj.

Novu mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za očuvanje radnih mjesta, prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) mogli bi koristiti mali poslodavci u odnosu na 100.000 radnika.

Za njih je značajno i to što u odgovarajućem iznosu ovu potporu prate i doprinosi pa korisnici trebaju računati i na taj dio financijske pomoći. Prema riječima državnog tajnika u MRMS-u Dragana Jelića, mikropoduzetnici se kao poslodavci smatraju najugroženijima krizom.

“Ovime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika, odnosno nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih, te gašenje ovih poduzeća“, kaže Jelić. Također, nova mjera uključuje i članove društva na funkciji direktora ako su zaposleni.

Mogu je koristiti svi poslodavci koji ispunjavaju uvjete, a koji su do kraja veljače registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav HZMO. U potporu ulaze radnici koji su od strane poslodavca navedeni u trenutku podnošenja zahtjeva, no ne i zaposleni nakon 30. lipnja.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 07.07.2020. / Suzana Varošanec, poslovni.hr