Nezaposlenost blago pala u Hrvatskoj, u studenome izjednačena s prosjekom EU

Nezaposlenost blago pala u Hrvatskoj, u studenome izjednačena s prosjekom EU

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago je smanjena u studenome, a pala je i u Hrvatskoj, izjednačivši se s prosjekom Unije, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

U studenome 2020. stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je 7.5 posto i bila je za 0.1 postotni bod niža nego u listopadu, izračunao je Eurostat.

Isti je pad bilježila i u eurozoni, kliznuvši na 8.3 posto.

U studenome 2019. iznosila je 6.6 posto u Uniji i 7.4 posto u eurozoni. 

Ukupno je u EU u studenome prošle godine bez posla bilo 15.933 milijuna građana, od čega njih 13.609 u eurozoni. Njihov je broj smanjen u odnosu na listopad za 222 tisuće u EU te za 172 tisuće u zoni primjene zajedničke europske valute, piše index.hr

U usporedbi sa studenim 2019. godine broj nezaposlenih porastao je u EU za 1.795 milijuna dok je u eurozoni bio veći za 1.425 milijuna. 

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u studenome iznosila 7.5 posto. Eurostat je ujedno revidirao podatak za listopad koji sada pokazuje da je iznosila 7.8, a ne 8.0 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u studenome, prema Eurostatovim podacima, bilo 135 tisuća građana, pet tisuća manje nego u listopadu, prema revidiranim podacima. Prva Eurostatova procjena pokazivala je 144 tisuće nezaposlenih u listopadu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.01.2021. / index.hr